zuza 37 wyśw. 13-04-2025 11:55

Arkusz 10 Fizyka zadanie 5.2

czy obliczając zmienę energii wewnętrznej można tutaj skorzystać z obliczonego n i wzoru U = n * cv * T ? w odpowiedziach jest N / Na ale nie wiem skąd mamy odczytać N i po co tak zrobić jak chyba wstawiając n jest prościej i szybciej..?

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 14-04-2025 22:35

Tak, można :) w kryteriach jest tak na dobrą sprawę poniekąd przedstawione wyprowadzenie tego wzoru, ale można go oczywiście użyć od razu i w istocie jest łatwiej i szybciej :)

zuza 15-04-2025 13:07

bo właśnie korzystając z tego wzoru co wyżej napisałam wychodzi inny wynik niż w odp i nie wiem co jest nie tak…

s.gugula 16-04-2025 11:51

Faktycznie, ale to dlatego, że masz błędnie policzoną liczbę moli (wcześniej nie zwróciłem na to uwagi). Mianowicie wykorzystując równanie Clapeyrona dostajemy: T = pV/nR, więc deltaT = delta(p*V)/nR, więc n = delta(p*V)/R*deltaT. Zauważmy, że w liczniku nie mamy iloczynu deltap*deltaV, tylko delta(p*V). A to znaczna różnica, bo oznacza to, że nie patrzymy jak osobno zmieniały się ciśnienie i objętość, tylko sprawdzamy zmianę iloczynu ciśnienia i objętości.

zuza 23-04-2025 20:47

ahaa... i to się z wykresu odczytuje?

s.gugula 24-04-2025 12:52

Dokładnie tak :) czyli musisz zobaczyć ile wynosił iloczyn p*V w stanie nr 3 i odjąć od tego p*V w stanie nr 2.