Czy to rozwiązanie jest prawidłowe? Bo odpowiedź się zgadza.
Zastanawia mnie fakt, że rzeczywiście liczby 16, 32, 56, 72, 96 są podzielne przez 8, ale ja nie brałem właściwie pod uwagę cyfry setek (np: 116 nie jest podz przez 8 a 216 jest). Jakim prawem w takim razie to rozwiązanie wyszło dobrze?
Ponieważ zliczyłeś wszystkie przypadki - którego przypadku twoim zdaniem brakuje?
Na przykład w 1. przypadku - ostatnie dwie cyfry to 1 i 6 wyszło mi 7*7*6=294 i jest to liczba różnych liczb kończących się na 16 mających różne cyfry, wśród nich jest np. 316, która jest niepodzielna przez 8. Analogicznie w innych przypadkach. Jakim prawem w ten sposób wyszedł mi poprawny wynik?
Ale mówimy o liczbach pięciocyfrowych.
No tak, wszystko się zgadza. Dalej jest taka rozbieżność jak napisałem w poprzednim komentarzu.
Czyli jaką w końcu pięciocyfrową liczbę zliczyłeś która nie jest podzielna ? Podaj konkretnie tę liczbę.
Z pierwszego przypadku np 52316.
Trochę z przypadku wyszedł ci poprawny wynik - w praktyce powinno to być rozdzielone na różne końcówki:
A co to znaczy C? Całkowite czy cyfra setek?
I czy mógłby Pan wytłumaczyć co symbolizują kolejne czynniki tych iloczynów, które liczymy (chodzi o liczbę sposobów)?
C to cyfra setek, symbolizują liczbę sposobów
A wytłumaczyłby Pan kolejne czynniki chociażby na przykładzie 16 na końcu?
Liczba 5 cyfrowa: A B C 1 6
1*7*6=42
1 - jedyny wybór cyfry C (bierzemy 0)
7 - wybór cyfry A spośród 7 dozwolonych
6- wybór cyfry B spośród 6 pozostałych
3*6*6=108
C należy do {2, 4, 8}
3 - tyle pasujących niezerowych parzystych cfyr dla C
6- możliwe cyfry A po wykluczeniu C, 1, 6
6 - możliwe cyfry B po wybraniu A
Jest ok :)