ola 39 wyśw. 17-04-2025 14:18

arkusz 13 zad 8.3

jak zaznaczyć tu kierunek i zwrot tej siły? domyslam sie ze jakis z reguły np 3 palców, ale nie wiem jak bo mamy chyba tylko V? 

Niestety obliczeniowo tez mi cos nie wyszło a myslalam ze dobrze podstawiłam wsyztskie dane…

siła Lorentza Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 18-04-2025 11:36

Z reguły prawej dłoni musisz najpierw wywnioskować jaki jest wektor B w punkcie, w którym znajduje się elektron (to B będzie wynikało z faktu, że przez przewodnik płynie prąd elektryczny - wyjdzie nam, że B jest zwrócone za rysunek). I wtedy faktycznie np. z reguły trzech palców wyznaczasz kierunek i zwrot siły Lorentza.

Co do obliczenia - gdy liczysz B to tam w liczniku powinno jeszcze pojawić się natężenie prądu płynącego przez przewodnik (bo właśnie od niego powstaje w ogóle to B).

ola 18-04-2025 16:28

a jak chodzi o to wyznaczanie kierunku siły lorenza to czy tutaj ma to znaczenie że jest to elektron?

s.gugula 20-04-2025 09:36

Oczywiście, może powinienem to wyraźnie zaznaczyć - w takiej sytuacji z tego co Ci wyjdzie z reguły trzech palców/reguły śruby prawoskrętnej/itd. trzeba jeszcze zrobić zwrot przeciwny i dopiero wtedy dostaniesz poprawnie wyznaczoną siłę Lorentza (bo ładunek elektronu jest ujemny).