Artur 72 wyśw. 17-04-2025 16:32

Arkusz 5 Zad 7.2a

Nie rozumiem skąd mamy wiedzieć w tym zadaniu, że te wychylenia będą duże? Przecież równie dobrze dziecko mogłoby się lekko huśtać, bo nie ma o tym wspomniane w treści.

Fizyka drgania Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 18-04-2025 11:45

No właśnie jest to powiedziane, tylko nie wprost ;) możesz nawet obliczyć jaki będzie ten kąt wychylenia - masz bowiem podane, że w położeniu równowagi wysokość siedziska nad podłożem to 50 cm, a w tym max. wychyleniu było to już 90 cm, a ponadto liny są umocowane na wysokości 2,2 m nad ziemią (czyli długość wahadła to 1,7 m). Możesz zatem na podstawie tych danych obliczyć jaki będzie ten maksymalny kąt wychylenia wahadła i okaże się, że nie będzie to wcale taki mały kąt (ok. 40 stopni).

Artur 18-04-2025 14:39

Czyli wzór z wahadłem matematycznym działa dla małych wychyleń. 

A ruch harmoniczny także? Jeśli tak, to co to jest za ruch w tym zadaniu?

s.gugula 20-04-2025 09:21

Tak, wzór na okres drgań wahadła działa dla małych wychyleń.

Natomiast sformułowanie "ruch harmoniczny" jest określeniem ruchu - czy masz na myśli jakieś konkretne wzory opisujące ten ruch (w sensie czy chodzi Ci o to, że jakies konkretne wzory w tym przypadku działają/nie działają)? Bo to jest ruch harmoniczny, tylko, że wychylenia z położenia równowagi są duże.

Artur 20-04-2025 13:48

No właśnie ja ruch harmoniczny rozumiem po prostu jako ruch drgający, więc też wydawało mi się, że to także jest ten ruch. Ale pytam o to, bo w odpowiedziach było napisane coś o tym, że tego ruchu już nie traktujemy jak ruch harmoniczny, więc być może chodziło o to, że nie można używać tych wzorów dla wahadła matematycznego.

s.gugula 21-04-2025 10:52

Hmm, faktycznie w kryteriach pojawia się sformułowanie, że nie jest to już ruch harmoniczny, które nie jest tu zbyt trafne - jakimś trafem się przemknęło wcześniej niezauważone... dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Jest to bowiem ruch harmoniczny, ale nie możemy stosować dla niego wzoru na okres wahadła matematycznego.

Artur 21-04-2025 21:26

To może jakiś skrót myślowy wyszedł ;)