Nie rozumiem skąd mamy wiedzieć w tym zadaniu, że te wychylenia będą duże? Przecież równie dobrze dziecko mogłoby się lekko huśtać, bo nie ma o tym wspomniane w treści.
Czyli wzór z wahadłem matematycznym działa dla małych wychyleń.
A ruch harmoniczny także? Jeśli tak, to co to jest za ruch w tym zadaniu?
Tak, wzór na okres drgań wahadła działa dla małych wychyleń.
Natomiast sformułowanie "ruch harmoniczny" jest określeniem ruchu - czy masz na myśli jakieś konkretne wzory opisujące ten ruch (w sensie czy chodzi Ci o to, że jakies konkretne wzory w tym przypadku działają/nie działają)? Bo to jest ruch harmoniczny, tylko, że wychylenia z położenia równowagi są duże.
No właśnie ja ruch harmoniczny rozumiem po prostu jako ruch drgający, więc też wydawało mi się, że to także jest ten ruch. Ale pytam o to, bo w odpowiedziach było napisane coś o tym, że tego ruchu już nie traktujemy jak ruch harmoniczny, więc być może chodziło o to, że nie można używać tych wzorów dla wahadła matematycznego.
Hmm, faktycznie w kryteriach pojawia się sformułowanie, że nie jest to już ruch harmoniczny, które nie jest tu zbyt trafne - jakimś trafem się przemknęło wcześniej niezauważone... dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Jest to bowiem ruch harmoniczny, ale nie możemy stosować dla niego wzoru na okres wahadła matematycznego.
To może jakiś skrót myślowy wyszedł ;)
No właśnie jest to powiedziane, tylko nie wprost ;) możesz nawet obliczyć jaki będzie ten kąt wychylenia - masz bowiem podane, że w położeniu równowagi wysokość siedziska nad podłożem to 50 cm, a w tym max. wychyleniu było to już 90 cm, a ponadto liny są umocowane na wysokości 2,2 m nad ziemią (czyli długość wahadła to 1,7 m). Możesz zatem na podstawie tych danych obliczyć jaki będzie ten maksymalny kąt wychylenia wahadła i okaże się, że nie będzie to wcale taki mały kąt (ok. 40 stopni).