Artur 105 wyśw. 18-04-2025 11:46

Arkusz 23 Zad 11

Czy da się wyprowadzić wzór f(x)=pierw(64x²-4x⁴) jeśli bok x będzie należał do średnicy? Bo mi to nie wyszło, więc moim zdaniem powinno to być doprecyzowane, że y należy do średnicy okręgu. 

Czy jest błąd w kryterium za pierwszy punkt? Bo chyba, aby wyprowadzić ten wzór na f(x) to musi być y=pierw(64-x²).

Matematyka optymalizacja Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 19-04-2025 19:34

Co oznacza u ciebie zapis "Teza" w rozwiązaniu ? Czym jest teza u ciebie i co oznacza.

Tak jak już wielokrotnie tłumaczyłem polecenie zadania nie wskazuje do jakiej postaci masz przekształcić ma być dobrze, więc przyjmując inne oznaczenia może wyjść ci inna dziedzina inna postać funkcji ale te same rozwiązania.

Artur 19-04-2025 19:54

Teza to wzór jaki trzeba wyprowadzić.

No ale jeśli w zadaniu trzeba wyprowadzić wzór, np: y=3x-5 to jak wyjdzie nam np: y=2h+18, mimo że h będzie zależne od x tak, że będzie to spełniało warunki zadania to jednak nie dowiedziemy wtedy dokładnie tego wzoru, o który proszą w treści, więc też zapewne nie dostaniemy wszystkich punktów.

Czy jest błąd w kryterium za pierwszy punkt? Bo chyba, aby wyprowadzić ten wzór na f(x) to musi być y=pierw(64-x²).

jarosinski 22-04-2025 16:56

Skąd wiesz po poleceniu o jaki wzór proszą w zadaniu, że piszesz Teza ?

Artur 22-04-2025 20:33

Zakupiłem przez przypadek papierowe wydanie za wcześnie przez co mam je z poprzedniego roku. Teraz to zadanie wygląda tak jak powyżej. Wzór, który należy wykazać nazwałem tezą.

jarosinski 25-04-2025 18:16

Masz rację Artur powinno to być doprecyzowane, że y leży na średnicy.