Czy to uzasadnienie w pomarańczowej ramce co do przypisania współrzędnych do konkretnych punktów jest prawidłowe?
No ale w części drugiej mam zapis po prostu C należy do AS. Nie rozumiem czy to jest błąd, bo C należy zarówno do prostej jak i do odcinka AS.
Co do uzasadnienia to jeśliby o to pytali to wystarczyłoby napisać, że takie współrzędne wynikają z tego, że punkty oznaczamy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara?
W części 2, zapis C "należy do" AS znaczy, że C leży na odcinku AS, jeśli chcesz by leżał na prostej to napisz: C "należy do" prostej AS ("należy do" zamień na symbol należenia do zbioru).
Co do kwestii uzasadniania to nie jest ono potrzebne (więc je po prostu usuń), nie pytają cię w zadaniu o współrzędne punktu B, C, D itd tylko po prostu o współrzędne wierzchołków kwadratu, więc nie musisz ich przyporządkowywać który jest B a który D, po prostu je wyliczyłeś i koniec zadania.
Jeśli chcesz wiedzieć czy uzasadnienie jest poprawne (mimo że nie jest potrzebne i zalecam je usunąć), to myślę że jest ono nie zrozumiałe, nie mam pojęcia skąd z faktu że xa<xc wynika cokolwiek o xb, czy xd. Jeśli już ci zależy na wykazywaniu tego, to po prostu skoro yb<yd (wynika to po prostu z twojego dobrania B i D, gdzie B wybrałeś jako ten wierzchołek niżej) to B to ten punkt z mniejszym y.