szymanski_ 21 wyśw. 25-04-2025 19:48

Kule, szafy (np.: 7.108) i hotele

Robię już 3 lub 4 zadanie tego typu i nadal nie rozumiem czemu wypisujemy ile kula ma możliwości wejść nijeżeli ile razy kule mozna umiescic do pudelek np. wariacje. Czemu rozpatrujemy to pod wzgledem ile kazda kula ma opcji wejscia.

Kolejne pytanie, czemu np. w zadaniach z hotelami kombinacja uwzględnia już zamianę hoteli w sensie, że np. Pan Waldek i Bedek moga byc w H1 albo H2. Bo tam też zawsze mnoże razy liczbe mozliwosci. Ciezko mi to idzie, jakies porady?

I kolejne pytanie, czemu w podpunkcie "b" tego 7.108 uzywamy kombinacji, do wyliczenia ktora szafke wybieramy, a nie wariacji? Przecież rozrozniamy szafki a one moga sie ze soba zamieniac:

Ostatnie pytanie, wiem, że mnożymy przy sytuacji gdzie wartosc moze sie zamienic miejscami przez (ilosc mozliwosci zamiany)! ale widziałem przypadki gdzie mnożyli po prostu razy ilość możliwosci zamiany bez silni. Z czego to wynika? Kiedy mam mnożyć raz permutacje a kiedy normalnie?

kombinatoryka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 25-04-2025 21:50

Odpowiadając na twoje pierwsze pytanie -> dlaczego podchodzimy do tego tak a nie inaczej - bo tak jest po prostu najwygodniej to rozwiązać. Możesz swoje podejście pokazać - to znajdziemy co jest nie tak.
Przytocz konkretne polecenie co do tego "Kolejne pytanie, czemu np. w zadaniach z hotelami kombinacja uwzględnia już zamianę hoteli w sensie, że np. Pan Waldek i Bedek moga byc w H1 albo H2. Bo tam też zawsze mnoże razy liczbe mozliwosci. Ciezko mi to idzie, jakies porady?" 

I kolejne pytanie, czemu w podpunkcie "b" tego 7.108 uzywamy kombinacji, do wyliczenia ktora szafke wybieramy, a nie wariacji? Przecież rozrozniamy szafki a one moga sie ze soba zamieniac:

Wybieramy po prostu dwie szafki nie ma znaczenia kolejność wyboru.

Szafka A i B to to samo co szafka B i A

szymanski_ 26-04-2025 00:56

Co do tych hoteli do zadanie 7.105 albo 7.87. Tam ktoś tłumaczył, że nie uwzględniamy już 4! ocji wyboru hoteli bo kombinacje rozlozenia osob juz to uwzgledniaja i srednio to rozumiem. 

Co do Pańskiej pierwszej dopowiedzi:
czyli przy zadaniach z szufladami i kolejno ponumerowanymi kulami (czyli rozróżniamy i kule i szafy (?)) korzystamy z wariacji z powtórzeniami w sensie 2*5*3 (moze wejsc do 2 szafek, moze wejsc do 5 szafek itd) a nie np. 5 kul wiec 5! ?

Ostatnie pytanie, wiem, że mnożymy przy sytuacji gdzie wartosc moze sie zamienic miejscami przez (ilosc mozliwosci zamiany)! ale widziałem przypadki gdzie mnożyli po prostu razy ilość możliwosci zamiany bez silni. Z czego to wynika? Kiedy mam mnożyć raz permutacje a kiedy normalnie?

jarosinski 29-04-2025 00:58
Co do tych hoteli do zadanie 7.105 albo 7.87. Tam ktoś tłumaczył, że nie uwzględniamy już 4! ocji wyboru hoteli bo kombinacje rozlozenia osob juz to uwzgledniaja i srednio to rozumiem. 

Podaj konkretne polecenie i fragment z rozwiązania, który jest dla ciebie niezrozumiały.

Co do Pańskiej pierwszej dopowiedzi:
czyli przy zadaniach z szufladami i kolejno ponumerowanymi kulami (czyli rozróżniamy i kule i szafy (?)) korzystamy z wariacji z powtórzeniami w sensie 2*5*3 (moze wejsc do 2 szafek, moze wejsc do 5 szafek itd) a nie np. 5 kul wiec 5! ?

Tak jak wynika to z poprawnego rozwiązania.

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie nie działając na konkretnych dwóch zadaniach które do siebie porównujesz. Jeżeli masz konkretne przykłady poleceń gdzie w jednym to robimy a w drugim nie możesz przesłać.