Artur 77 wyśw. 25-04-2025 20:48

Operon 2024.8

8.1: Czy tyle co napisałem wystarczyłoby? Czy koniecznie trzeba napisać to co w odpowiedziach?

8.2: Czy w tym zadaniu dostałbym 2 punkty? Bo w poleceniu nie kazali narysować krzywej dopasowania a w odpowiedziach jednak to zrobili.

Fizyka drgania Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 27-04-2025 14:52

8.1: jest ok, napisałeś to samo, tylko delikatnie innymi słowami :)

8.2: No to jest taka kwestia dyskusyjna, bo samo naniesienie punktów w praktyce laboratoryjnej jest już tak naprawdę sporządzeniem wykresu. I kiedyś CKE faktycznie z automatu też chciało, żeby robić od razu dopasowanie, choć z formalnego punktu widzenia nie jest to konieczne, gdy polecenie brzmi "sporządź wykres". Ale w ostatnich latach najwyraźniej się zreflektowali i od właśnie kilku lat gdy chcą, aby zrobić dopasowanie to już wtedy wyraźnie piszą o tym w poleceniu.

Artur 27-04-2025 20:24

A jakby Pan radził: jeśli nie napiszą o dopasowaniu prostej/krzywej to ją mimo to dopasowywać czy nie?

s.gugula 28-04-2025 01:09

Ja bym chyba nie dopasowywał ;) ale prawdopodobnie jeśli nic nie napiszą a to dopasowanie się zrobi to też się nic złego nie stanie. Ew. jak tak teraz myślę, to może bym zrobił to dopasowanie i dopisał, że to jest prosta dopasowana do wyników. Natomiast wygląda na to, że CKE "oprzytomniało" i teraz wyraźnie prosi o to dopasowanie.

Artur 29-04-2025 15:13

Dziękuję :)

Zadzwoń teraz Dotknij, aby się ze mną skontaktować.