dlaczego i co tutaj jest źle? wydaje mi się że dobrze narysowałam… a powinno wyjść 60N :0
a moglabym prosic o prawidłowy rysunek? bo mimo powtórek nadal mi się to chyba miesza, bo nie wiem co tu zmienić...
dorysowalam -Vx i dołączyłam jego początek do konca Vk i nadal wyszedl trójkąt o tych samych wymiarach:
Trzeba pamiętać jak się odejmuje wektory - już masz prawie dobrze, ale pamiętajmy, że wynik odejmowania wektorów to będzie wektor, który zaczyna się tam gdzie pierwszy wektor (czyli u nas wektor vk) i kończy tam gdzie kończy się ten drugi, odjęty wektor (u nas -vx). A zatem będzie to wektor zwrócony pionowo górę o długości trzech kratek - jak na zamieszczonym przeze mnie rysunku.
Wektory vk i vx narysowałaś dobrze, ale potrzebujesz znaleźć zmianę pędu ciałą, która równa jest iloczynowi masy i zmiany prędkości ciała. A zmiana prędkości oznacza, że należy wykonać odejmowanie wektorów: od wektora vk musisz odjąć wektor vx, Ty natomiast te wektory do siebie dodałaś ;) jak je od siebie odejmiesz i resztę obliczeń przeprowadzisz analogicznie to będzie ok ;)