Mam pytanie odnośnie zaokrąglania - do ilu liczb po przecinku zaokrąglać, co robić, gdy jeden czynnik( tutaj energia wodoru ) wychodzi mi z dokładnością do 6 cyfr po przecinku, a drugi czynnik( energia helu) już tylko 4 miejsca po przecinku? I jak obliczać energię pozytonu- czy mogę jako masę podstawić tylko 9,1 , czy muszę również do 5 cyfr po przecinku jak w pozostałych przypadkach? I czy takie rozwiązanie zostanie mi uznane, ponieważ wyszło mi 25,73, a nie np. 25.76, by można było zaokrąglić do 25.8?
Zacznę od końca - tak, takie 25,73 można uznać, że jest równe w przybliżeniu 25,8, więc będzie to ok. Co do liczby cyfr po przecinku - w tego typu obliczeniach warto "ciągnąć" do samego końca jak największą dokładność, a że jeden czynnik wychodzi z dokładnością do innej liczby cyfr po przecinku niż inny to nic, wrzuć to po prostu w kalkulator i finalny wynik wyjdzie CI wtedy z dokładnością do 6 cyfr po przecinku i będzie ok. Co do masy pozytonu, to zgodnie z moją wcześniejszą sugestią warto dać tutaj jak największą dokładność - więc w istocie wziąłbym tu zdecydowanie więcej niż jedno miejsce po przecinku, takie wspomniane 5 cyfr będzie już ok.