Czy w tym zadaniu napisanie dziedziny x>-5 jest konieczne, bo lewa strona musi być dodatnią skoro prawa jest nieujemna?
W odpowiedziach w ogóle o tym nie wspomnieli.
A dlaczego nie jest? Można przecież tak dobrać liczby aby taka dziedzina wpływała na ostateczną odpowiedź.
Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli.
Moim zdaniem to jest istotne, że po lewej jest liczba nieujemna, a znak nierówności to ">", więc po lewej musi być liczba dodatnia dlatego należy napisać taką dziedzinę.
Ale to już jest część rozwiązania. Dziedzina to tylko to w jakim zakresie rozwiązujemy.
Napisanie tego nie będzie błędem więc możesz zapisać.
Czyli tutaj właściwie jeśli się nie napisało dziedziny to trzeba było robić sprawdzenie prawda? Bo dla x<=-5 będą wychodziły sprzeczności.
W tym zadaniu dziedzina to wszystkie liczby rzeczywiste Artur.
Dziedzina to jest zbiór x które możesz podstawić, żeby OPERACJE miały sens (np. nie możesz operacji pierwiastkowania użyć na -1, bo to nie ma sensu (przynajmniej na poziomie maturalnym)).
Natomiast może być równanie sprzeczne, jeśli mielibyśmy -1 = |x+2| to wiemy że to jest sensowne (wszystkie operacje rozumiemy), ale nie ma rozwiązań.
To ja chyba nie rozróżniam "sensowności" od sprzeczności. Dla mnie równanie z wartością bezwzględną przez Pana od razu nie ma sensu, bo wiemy, że wartość bezwzględna jest zawsze nieujemna.
Czy jak napiszę dziedzinę od razu w ten sposób, aby wykluczała wszelkie bezsensowności i sprzeczności (które jestem w stanie zauważyć) przez co wyjdzie mi np. mniej przypadków do rozpatrzenia, to wtedy także otrzymam maksymalną liczbę punktów?
Nie powinieneś za to stracić punktów, wystarczy, że napiszesz np. lewa strona >0 ponieważ wartość bezwzględna nie może być ujemna.
Nie jest.