Anna 54 wyśw. 03-05-2025 15:23

2023s.4

Robiąc to zadanie doszłam do takiego wzoru, Ekin.po zapisałam z użyciem wzoru na energie mechaniczna, bo sumie nie ma tam energii potencjalnej, zamiast używając "normalnego wzoru" na Ekin, wynik wyszedł dobry, jednak czy to poorawne? Użyłam ten wzór jeszcze ze względu na to, ze najwieksza energia kinetyczna jest w położeniu równowagi, wiec sprężyna jest rozciągnięta o A, tak przynajmniej wynika z rysunku.

drgania Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 03-05-2025 20:43

Nie wiem co poszło nie tak, ale niestety nie widzę załączonego przez Ciebie zdjęcia. Spróbuj proszę załączyć je jeszcze raz, bo bez niego ciężko mi odpowiedzieć. Najlepiej jest do wrzucania zdjęcia do posta wykorzystać przewidziane do tego celu narzędzie na pasku narzędzi, wtedy raczej na pewno zdjęcie wrzuci się bez problemów.

Anna 04-05-2025 00:09

s.gugula 04-05-2025 10:17

Tak, to jest poprawne podejście :) natomiast Twoje wytłumaczenie z ostatniego zdania jest akurat połowicznie poprawne, bo prawdą jest, że największa energia kinetyczna występuje w położeniu równowagi, ale wtedy akurat sprężyna nie jest w ogóle rozciągnięta (w końcu to położenie równowagi, a mamy do czynienia z drganiami w poziomie). Można natomiast użyć takiego podejścia bo mamy zachowaną energię mechaniczną - a to oznacza, że tyle ile energii mechanicznej ma ciało przy przejściu przez położenie równowagi, to tyle samo ma tej energii w położeniu o maksymalnym wychyleniu. Przy przejściu przez poł. równowagi tą energię mechaniczną stanowi wyłącznie Ek (czyli tam Ek = mv^2/2), natomiast w poł. o max. wychyleniu energię mechaniczną w całości stanowi energia potencjalna sprężystości, która równa tam jest Eps = 1/2*k*A^2. Ponieważ jak wspomniałem energia mechaniczna jest zachowana, to można zapisać, że co do wartości Ek w położeniu równowagi równa jest Eps w max. wychyleniu, więc prawdą jest, że ta Ek, której trzeba tu użyć może być zapisana jako 1/2*k*A^2.