Brak zadania - pytanie ogólne
Dzień dobry, mam pytanie ogólne co do zadań optymalizacyjnych. Kiedy powinniśmy liczyć granice? Cofnęłam się do nagrań z optymalizacji i był tam taki podział:
a) zadania z analizą ekstremów i wartości na krańcach przedziału
b) zadania z dowodem min/max.
Mnie chodzi właśnie o te wartości na krańcach. Nie spotkałam się, żeby trzeba było je liczyć w zwykłych zadaniach optymalizacyjnych (np, z planimetrii, stereometrii itp.), jedynie pojawiały się w zadaniach dowodowych (np. udowodnij, że funkcja jest rosnąca w zbiorze R). Czy mogę kierować się tą zasadą: kiedy dowód - liczymy granice, a kiedy jest zwykłe zadanie z treścią - wystarczy dowód min/max? Czy może się zdarzyć, że trzeba będzie liczyć granicę w zadaniu z treścią? Trochę nadal tego nie rozumiem, a wydaje mi się to bardzo istotne.
Kiedy liczymy ekstrema to nie musisz liczyć granic, bo ekstremum to z definicji górki lub doliny w wykresie, a nie koniec wykresu.
Natomiast gdy szukasz wartości min/max to oprócz policzenia górek i dolinek musisz jeszcze sprawdzić, czy aby wartości krańcowe nie wybiegają zbyt mocno do góry lub w dół dając wartości większe od górek lub mniejsze od dolinek.
Niestety twój pomysł z liczniem tylko w zadaniach dowodowych jest bardzo nietrafiony.