Mam nadzieję, że nie będzie to problem jeśli żądam tu od razu wszystkie pytania jakie mam do tego arkusza.
1.3: Nie rozumiem obliczenia V oraz tego dlaczego wykres ma być sinusoidą.
2.3: Dlaczego wykres ma być zupełnie odwrotny niż mój?
3.2: Czy 1 zdanie nie jest na podstawie tekstu trochę dwuznaczne?
5.3: Czy to mi wyszło przez przypadek? Bo w kryteriach liczą to ze wzoru c=lambda*f.
6.1 i 6.2: Tych zadań w ogóle nie rozumiem. Czy nie ma tu trochę błędu w treści? Bo moim zdaniem długość pierścienia to długość jego obwodu.
7: Czy zadanie z kondensatorów w ogóle może się trafić? A jeśli tak to jak tu rozumować?
8: Nie rozumiem jak powiązać wzrost amplitudy ze wzrostem okresu.
9.2: Czemu odpowiedź D jest poprawna? Przecież tam właśnie kulą nie jest jednorodna, bo ma 2 bieguny tak jak Ziemia.
15: Nie rozumiem co tu robię źle.
16.1: Czy wykres w treści zadania nie powinien być dokładniejszy? Wydaje mi się, że aby odpowiedź D była poprawna to przedłużenie kreski z przemiany 41 powinno przechodzić przez początek układu współrzędnych.
18: Skąd mamy to wiedzieć? Czy to jest potrzebna wiedza na maturę?
19.1: Czy taki sposób rozwiązania jest poprawny?
19.2: Nie rozumiem dlaczego moja odpowiedź jest błędna. Wydaje mi się, że treść jest trochę niedoprecyzowana.
20.2: Czy taka odpowiedź byłaby uznana Czy trzeba coś tu jeszcze dopisać?
1.3: trzeba rozpatrzyć punkt poruszający się po okręgu (tak porusza się wentyl względem rowerzysty) - narysuj sobie go w dowolnym miejscu na okręgu (tylko nie skrajnie lewym/prawym, ani górnym/dolnym) i zaznacz dla niego wektor prędkości v względem środka okręgu oraz jego poziomą składową. Okaże się, że ta składowa ciągle będzie się zmieniała i będzie powiązana z v jakąś funkcją trygonometryczną (np. sinus) - to dlatego tak wygląda wykres zależności tej składowej od czasu.
2.3: Bo w treści jest podane, żeby sporządzić wykres dla izotopu niklu, który jest przecież produktem tej reakcji, a nie dla kobaltu, który jest substratem. A wraz z upływem czasu kobalt się rozpada (zmniejsza się jego ilość), a przybywa wobec tego niklu. Stąd wykres będzie funkcją rosnącą.
3.2: No sformułowanie "pory roku zależą" jest trochę zbyt ogólne, chodziło im zapewne o to kiedy te pory roku występują. Więc jest tu pewne niedoprecyzowanie.
5.3: Jest ok. Ty wykorzystałeś po prostu definicyjny związek pracy wyjścia z częstotliwością graniczną.
6: To zadanko wielokrotnie się pojawiało na naszym forum (trochę niematuralne jak dla mnie), więc podsyłam link do jednego z tematów, w którym podlinkowane są jeszcze 3 inne, w których dyskutujemy na temat tego zadania, mam nadzieję, że po zerknięciu tam sprawa się wyjaśni: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1739355061-nowa-era-2015-probna-matura-61-62
7: Nie, kondensatory w takim kontekście (pojemność, energia itd.) wypadły już jakiś czas temu z matury.
8: Nie ma co tego ze sobą wiązać (nie ma zresztą jak - to są w tej sytuacji niezależne od siebie wielkości). Wzrost amplitudy sprawia, że Umax wzrosło 2-krotnie. A wzrost okresu nie zmienia niczego w kwestii napięcia skutecznego. Stąd C to poprawna odpowiedź.
9.2: Bo pole magnetyczne zawsze ma dwa bieguny (nie ma czegoś takiego jak pojedynczy biegun magnetyczny) - więc nawet jeśli jakieś ciało "jednorodnie" namagnesujemy (trochę swoją drogą niefortunne określenie), to i tak wytworzą się tam dwa bieguny.
15: Twoje rozwiązanie jest dobre - oni zastosowali właściwe przeliczenie, ale ono byłoby poprawne, gdyby to był gaz dwuatomowy (pewnie nastąpiła tam zwyczajna pomyłka), bo to dla dwuatomowego gazu ciepło przy podanym ogrzaniu jednego mola o 2 K wyniosłoby 41,55 J.
16.1: Masz rację :)
18: Nie musimy tego wiedzieć. Ale samo rozumowanie nie jest wcale jakieś trudne - mianowicie np. jeśli mierzymy coś linijką ze standardową podziałką 1 mm, to nie mamy za bardzo możliwości zmierzenia czegoś, czego długość jest mniejsza niż 1 mm. I w przypadku mikroskopu optycznego naszą "linijką" jest długość fali wykorzystywanego światła. Żeby coś zmierzyć/zobaczyć, to badane ciało powinno mieć rozmiary większe niż nasza podziałka, czyli większe niż długość fali świetlnej, którą operujemy. Tylko odpowiedź A spełnia ten warunek.
19.2: W ostatnim komentarzu w tym temacie wyjaśniam to dość dokładnie, więc polecam zerknąć: https://forum.szkolamaturzystow.pl/wpis/1645121682-nowa-era-matura-2015
20.2: Jest prawie, że ok, bo pamiętajmy, że ciepło, które dostarczamy do układu ogrzewa zarówno kalorymetr, jak i wodę. Więc nie całe dostarczone Q pójdzie do wody, tylko jego część. Trzeba to jeszcze uwzględnić. Oczywiście szanse na pojawienie się tego typu zadania powiedziałbym, że są mikroskopijne, więc nie przejmowałbym się tym specjalnie ;)