Artur 34 wyśw. 14-05-2025 16:21

2019.3.4

To zadanie rozwiązywałem jakoś na początku roku szkolnego i mam zapisane takie rozumowanie jak powyżej. Teraz zastanawia mnie fakt czy moment bezwładności nie może maleć wprost proporcjonalnie do odległości ciężarków od osi obrotu.

Fizyka bryła sztywna Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 14-05-2025 22:32

Tak, oczywiście w przypadku zmniejszenia odległości ciężarków od osi obrotu moment bezwładności całego układu zmaleje (choć nie jest to "wprost proporcjonalna" zmiana, bo moment bezwładności każdego ciężarka to mr^2, więc odległość r jest tutaj w kwadracie).

Artur 15-05-2025 12:32
No to jeśli moment bezwładności może maleć wprost proporcjonalnie do kwadratu odległości od osi obrotu to wtedy przyspieszenie a co za tym idzie siła naciągu nici będą stałe.

s.gugula 15-05-2025 13:52
Ale z tego wzoru to nie wynika. r, które tam mamy to promień walca. A więc zmniejszenie odległości ciężarków od osi obrotu nie zmienia tego r. Czyli po prawej stronie wszystko oprócz a jest stałe. Skoro natomiast zmalało I, to a musiało wzrosnąć.

Artur 15-05-2025 17:40

Czyli mam kolizję oznaczeń? Rozumiem, że r to nie jest odległość od osi obrotu tylko promień tak?