Anna 31 wyśw. 15-05-2025 02:35

2021.2.5

Dlaczego ten wektor jest tak oznaczony a nie w "nasza" stronę? Pomimo to rozumiem ze to zadanie należało zrobić na podstawie tego, ze wiemy ze F ed będzie w prawo i przez to wektor B będzie w danym kierunku?

tutaj odpowiedz z klucza:

Dodatkowo proszę jeszcze o wyjaśnienie, nie rozumiem pewnej rzeczy - czym się różnią te dwie sytuacje ze w obu inaczej zaznaczamy te wektory B. tzn. ze raz w płaszczyźnie rysunku a raz ze się "wbijają". (to są notatki z zajęć)

tutaj jeszcze podobne zadanie, tez nie wiem jak wywnioskować te prędkości skoro nie wiem jak wyglada wektor B

wektor indukcji magnetycznej Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 15-05-2025 10:58

Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że wszystko dzieje się w trzech wymiarach, a my mamy do dyspozycji niestety tylko dwuwymiarową kartkę, trzeba zatem trochę popracować wyobraźnią. Sytuacja z obu przedstawionych tutaj przez Ciebie zadań odpowiada temu co masz narysowane po prawej stronie (tam gdzie są dwa przewodniki). W tych przypadkach wektor indukcji wbija się w kartkę dlatego, że punkt, w którym go wyznaczamy leży dokładnie w płaszczyźnie kartki. Jednocześnie odpowiadając na pytanie o 2.5, to zauważmy, że pytają nas o wektor B wytworzony przez przewodnik po lewej stronie - Fed nie jest nam tutaj w ogóle potrzebna, stosujemy po prostu regułę prawej dłoni, czyli kciuk prawej dłoni przykładamy do lewego przewodu kierując go w górę (tak jak płynie prąd) i zgięte palce prawej dłoni mówią nam jak wygląda wektor B w rozważanym punkcie - te palce będą właśnie wbijały się w rysunek w tym miejscu, więc wektor B jest za rysunek.

Natomiast w tej notatce o prostoliniowym przewodniku ten punkt, w którym wyznaczamy B trzeba sobie wyobrazić, że nie leży już dokładnie w płaszczyźnie rysunku, tylko jest troche "za" rysunkiem, dlatego B nie wbija się w rysunek tylko jest tam styczne do okręgu w tym punkcie. Więc wektor B wcale nie znajduje się w płaszczyźnie rysunku, tylko jest gdzieś za płaszczyzną rysunku, ale jak wspomniałem rzecz dzieje się w 3D, więc tutaj trzeba zaprząc trochę takiej przestrzennej wyobraźni.

Anna 15-05-2025 13:00

dobrze rozumiem, faktycznie jak zegniemy palce i obejmiemy przewodnik tak że prąd będzie płynął do góry, to po prawej stronie przewodnika B będzie oznaczony przez X natomiast czy jeśli byśmy go oznaczali po lewej stronie to czy on miałby zwrot do nas? bo ja sobie tak to wyobrażam że jest to taki styczny wektor do okręgu który leży w płaszczyźnie rysunku. Ale idąc tym tokiem myślenia nie rozumiem tych dwóch przewodników obok siebie z notatek, bo tam ten wektor jest narysowany tak na środku? a przecież są one takie same i prąd płynie w tą samą stronę to dlaczego wektory są inne i do którego punktu się odnosi to oznaczenie?

s.gugula 15-05-2025 14:01

Tak, po lewej zwrot tego B byłby do nas. Co do notatek, to wektor po prawej oznaczony jako B1 jest wektorem B wyznaczonym w miejscu gdzie znajduje się przewodnik po prawej, ale wynikającym z przepływu prądu tylko przez lewy przewodnik. A ten po lewej oznaczony jako B2 jest wektorem B wyznaczonym w miejscu gdzie leży lewy przewodnik, ale wynikającym tylko z przepływu prądu przez prawy przewodnik. I zauważ, że w obu tych przypadkach sprawdza się ta reguła prawej dłoni, o której teraz dyskutowaliśmy :)

Anna 15-05-2025 14:09

Teraz już wszystko jasne, nie zauważyłam tych indeksów dolnych. dziękuję bardzo za wyjaśnienie.

s.gugula 15-05-2025 16:01

Super, nie ma sprawy :)