1.2: Jakie znaczenie ma fakt, że protaktyn był podwójnie zjonizowany? Bo pamiętam, że to znaczy, że jego ladunek to 2e i doszukiwałem się tu jakiegoś związku z rozupadami, ale wychodzi na to, że wystarczy odczytać, że ten pierwiastek po prostu ma 234 nukleony.
2.2: Czy w trzecim zdaniu wartość siły oddziaływania pomiędzy lokomotywą a pierwszym wagonem jest maksymalna i czy wartości sił oddziaływania pomiędzy każdymi dwoma wagonami są takie same (np czy F23=F34)?
3: Co jest błędnego w moim obliczeniu?
4.1: Czy taki opis oraz niepewności są poprawne?
4.2: Czy ten obwód może być również narysowany w taki sposób?
4.3: Czy tutaj uzasadnieniem jest, że nie ma sensu mierzyć natężenia dlatego tylko odpowiedź B pasuje? Trochę to robiłem na logikę i nie wiem fizycznie dlaczego tak jest.
5: Dlaczego tutaj trzeba założyć, że nie ma Ekobr? Jeśli dobrze pamiętam to wzór 3*k*T/2 był dla każdej cząsteczki, ale jedynie w ruchu postępowym.
7.1: Jak tutaj rozumować? W czym tkwi u mnie błąd?
7.4: Dlaczego prędkość względna motocyklistów względem trybun także nie będzie równa V skoro napisano w kryteriach, że trybuny są nieruchome?
9: Jak rozumiem to zadanie też nie może się trafić na maturze?
10.1: Czy ten wykres mógłby być przesunięty o każdą wartość? Bo tutaj nie wiadomo w sumie jaka jest faza początkowa.
10.2: Co robię źle w tym podpunkcie?
10.4: Jaki ma tu sens liczba kroków? Nie rozumiem tego podpunktu. Wiem jedynie, że f=f0.
11: Czy taki opis w tym zadaniu wystarczyłby?
13.1: Czy mamy coś wiedzieć o teorii nieoznaczoności na maturę? Nic z tekstu nie wskazuje, aby mówiła o niej int. kopenhaska. Jak już to zbliżone pojęcia (np. 3N wymiarowość) wydawały się być zawarte w int. potencjału kwantowego.
14: Skąd wiadomo, że chodzi o prądnicę? Przecież transformator to ma uzwojenia (pierwotne i wtórne).
16: Czy w odpowiedziach jest błąd w uzasadnieniu? Tam napisali, że przysp. windy musi być w dół. Mi wyszło, że aby znaki się zgadzały to musi być jednak skierowane w górę.
18: Czy tutaj w domyśle pomijamy Ekpost, bo piruet wykonuje się będąc w miejscu?
19: Dlaczego drugie zdanie jest fałszywe?
20: Jak rozumować w tym zadaniu? Ja zwyczajnie pamiętałem, że kiedyś w takim zadaniu, gdy sprężyny były z 2 stron tak jak tutaj i wyglądało to na połączenie szeregowe to liczyło się jak dla połączenia równoległego, ale nie wiem dlaczego. Nie wiem czy można na rysunku zauważyć, że wydłużenia sprężyn są takie same? W odpowiedziach piszą jednak, że to siły są takie same, więc nie wiem jak powinno być.
22.1: Dlaczego zachodzi tu ZZP? Nie przecież ani odrzutu ani zderzenia.
22.2: Jak rozumować w pierwszym zdaniu? Mi wyszło, że długość fali będzie rosła zgodnie z wzorem V=lambda*f (f=const. zawsze).
Czy uzasadnienie do drugiego zdania mam prawidłowe?