ola 12 wyśw. 15-05-2025 17:32

2022.7

dlaczego odp w 7.3 to D? musiałam gdzieś chyba zrobić błąd…

Mam też pytanie czy w ZZMP Ta masa którą skracamy, to masa sond kosmicznych A i B czy słońca, które one okrążają? 

zzmp Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 16-05-2025 11:07

7.3: To wynika ze wzoru na prędkość ciała w ruchu orbitalnym po orbicie kołowej: v = pierw(GM/r), gdzie r to promień orbity. Mamy w treści podane promienie orbity sondy A i sondy B, więc na tej podstawie wyliczamy ten stosunek.

Ty nie zrobiłaś błędu obliczeniowego, ale użyłaś wzoru, który tutaj nie jest stosowalny. Zauważmy bowiem, że ZZMP się sprawdzi, ale w przypadku gdy rozpatrujemy ruch jednego ciała - czyli najczęściej używa się tego w przypadku ruchu po elipsie, żeby np. znając prędkość w jednym punkcie elipsy obliczyć prędkość tego samego ciała w innym punkcie elipsy (najczęściej aphelium i peryhelium). Tu natomiast mamy dwa różne ciała i oczywiście każde z nich również zachowuje moment pędu, no ale są to jednak różne momenty pędu, więc nie możemy ich do siebie przyrównać.

Więc w odpowiedzi na drugie pytanie formalnie tam będą masy dwóch różnych sond, ale i tak nie możemy przyrównywać tych dwóch momentów pędu ze sobą, więc to podejście tutaj jest po prostu niedobre, bo do niczego nas nie doprowadzi.

A samo rozwiązanie jest bardzo proste, jak zapisałem powyżej ;)