Dlaczego tutaj mam narzucone ze v jest stałe przez cały czas trwania ruchu. Wyznaczyłem sobie wzór v=Bqr/m i za każym półokręgiem r się zmienia, czyli powinna się zmieniać prędkość, nie zgadza mi się to dodatkowo, bo siła jest pod kątem 90 stopni do prędkości co oznacza ze nie zmienia sie Ek i v,
Czyli przez cały ruch v jest stałe, ale zmienia się r to jak to działa wzór v=Bqr/m nie jest tu prawidłowy?
Nie wiem czy się zrozumieliśmy. Na pojedynczym półokręgu r jest właśnie stałe (bo promień pojedynczego półokręgu jest stały) i wzór v = Bqr/m jest oczywiście prawidłowy. I z tych dwóch rzeczy wynika właśnie teza, czyli fakt, że v też musi być stałe (bo q i B oprócz tego też na pojedynczym półokręgu są stałe).
Trzeba uważnie przeczytać polecenie, bo łatwo wpaść tu w pułapkę. My mamy pokazać, że prędkość protonu w ruchu po każdym z półokręgów z osobna jest stała (czyli na jednym półokręgu prędkość protonu jest stała i się nie zmienia), ale nie znaczy to, że na każdym półokręgu jest ona taka sama (bo nie jest).
Czyli dla każdego półokręgu r jest właśnie stałe, czyli tak jak chcemy :)
I dla każdego półokręgu Ek w istocie też się nie zmienia, więc nie zmienia się v :)