5: Czy narysowanie tego wykresu dla x>6 m jest błędem (w odpowiedziach jest narysowane tylko do x=6m)? Czy podanie odpowiedzi: ruch złożony: pion - ruch jednostajnie przyspieszony; poziom ruch jednostajny też byłoby ok czy trzeba uwzględnić jeszcze, że po odbicu od Ziemi ruch w pionie jest jednostajnie opóźniony? Czy ten wykres ma kształt |sin x| czy kilka obok siebie |x²| (chodzi o to czy w punktach gdzie h=0 wykres ma być gładki czy nie)?
8.1: Zrobiłem to z różnicy energii (końcowa-początkowa) i wyszło mi z minusem. To znaczy tyle, że zwrot siły tarcia jest przeciwny do zwrotu prędkości? Nie wiem czy zaliczone by było jeśli jest z minusem a nie pytają o wartość tej pracy.
8.2: Czy ta odpowiedź jest ok?
8.3: Co jest błędnego w tym rozumowaniu?
9: Nie wiem czy mój rysunek jest czytelny, ale zadanie wyszło mi dobrze tylko mam wątpliwość co do tego gdzie znajduje się nów. Wiem, że pełnią jest "najbliżej" Księżyca. Jeśli wszystko ma leżeć na jednej prostej to wychodzi na to, że nów jest "najdalej" od księżyca. Jednak mi wydaje się, że dla punktu będącego "najdalej" od księżyca jest zaćmienie.
10.2: Czy tyle co napisałem wystarczyłoby? O co chodzi ze znakiem ujemnym (piszą o tym w kryteriach)?
11.1: Czy w obliczeniu Rz 2 rown i 1 szer jest błąd w odpowiedziach? Nie powinno być Rz=3R/2 (zamiast 2R/3)?
11.2: Co tutaj robię źle? Uzależniłem każdą moc od I oraz R.
13.2: Dlaczego 1 i 2 zdanie są fałszywe?
14.1: Czy w prawie Faradaya wstawiamy zawsze "minus"? Myli mnie to, bo np przy sile bezwładności licząc już wartości nie tam używamy minusa.
14.2: W której części rozumowania mam błąd? Albo raczej jak to moje rozumowanie kontynuować, bo nie do końca rozumiem to co jest w kryteriach, ale chyba zbyt szybko wyciągnąłem wniosek.
15.1: Jak to jest w tym przypadku ze znakami/wartościami? W tym zadaniu jeśli atom przeskakuje z niższej orbity na wyższą to pochłania energię (absorbuje ją), czyli końcowa energia jest większa niż początkowa, więc zmiana energii jest dodatnia. My na lekcji częściej chyba liczyliśmy energię przy emisji fotonu (spadek elektronu z orbity wyższej na niższą), czyli zmiana energii tam powinna wychodzić ujemna, a zawsze była dodatnia.
15.2: Czy tutaj jest błąd w odpowiedziach czy ja mam źle? Bo wartość końcowa jest trochę inna, ale wydaje mi się, że mają źle policzone E3.
Czyli licząc taką różnicę energii zawsze odejmujemy energię mniejszą od większej?
15.3: Dlaczego nie można połączyć tych punktów? Bo n jest numerem orbity i musi to być liczba całkowita?
17: Drugie zdanie: co to znaczy, że: "w jądrze nie ma na stałe elektronów"? Czy nie jest tak, że w jądrze nigdy nie ma elektronów, bo mogą w nim być tylko protony i neutrony?
18: Rozumiem, że takie zadanie z kondensatorów także nie może się trafić.
Czy przypomniałby Pan co z kondensatorów trzeba wiedzieć? Bo wiem, że dużo rzeczy wypadło i nie pamiętam w końcu co zostało.
20.2: Czym są teleskopy optyczne? Czy są to po prostu teleskopy tylko to jest oficjalna nazwa?
22: Mam nadzieję, że tym razem taka odpowiedź wystarczyłaby. Moim zdaniem nie ma sensu robić tych pomiarów kilka razy (tak piszą e kryteriach) skoro można to zrobić raz i porządnie.