Oliwia 14 wyśw. 16-05-2025 22:55

Matura

W jaki sposob rysuje się taka sytuacje? Patrzyłam na odpowiedzi i nie mam pojęcia. Proszę

O pomoc.

Optyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 17-05-2025 12:38

No cóż, należy tu wykorzystać reguły konstrukcji, o których mówiliśmy na naszych zajęciach odnośnie soczewek. Wystarczy tu oczywiście znaleźć obraz górnego końca strzałki i w tym celu wystarczy znaleźć punkt przecięcia się dwóch promieni świetlnych wychodzacych z tego górnego końca strzałki - zamieściłem to poniżej na rysunku. Promień nr 1 to promień biegnący równolegle do osi optycznej, więc po przejściu przez pierwszą soczewkę (skupiającą) przejdzie przez jej ognisko, a tak się składa, że znajduje się ono akurat w środku soczewki rozpraszającej, więc promień ten przejdzie przez tę soczewkę bez zmian. Promień nr 2 przechodzi od razu przez ognisko lewej soczewki, więc po przejściu przez nią będzie biegł równolegle do osi optycznej i w takiej formie trafi na soczewkę rozpraszającą. Wiemy zatem, że po przejściu przez nią ten promień oddali się od osi optycznej w taki sposób, że jego przedłużenie (przerywana linia) przejdzie przez lewe ognisko tej soczewki rozpraszającej.