nemezis 18 wyśw. 17-05-2025 11:24

Próbna matura - 2024 - Uniwersytet Jagielloński w Krakowie zad. 11.3

Dzień dobry

Mam pytanie odnośnie zadania 11.3 bo doszłam do takiego równania ale nie wiem co zrobić dalej bo nie mam energii kinetycznej toru, skąd mam ją wziąć? Bo w odpowiedziach jest podane ze korzystają z pędu ale niezbyt rozumiem. Zawsze można z niego korzystać w takich zadaniach? 

Pozdrawiam 

Matura próbna fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 17-05-2025 11:36

To byłaby trudna odmiana tego typu zadania (na maturze CKE pojawiło się to tylko raz i to w trochę prostszej wersji). Bo w takiej prostszej wersji podaliby nam po prostu tę energię kinetyczną toru. Ale jeśli faktycznie takie zadanie by się pojawiło (a w teorii może), to w istocie skądś musimy tę energię kinetyczną toru znaleźć. I zasada zachowania pędu nam w tym pomoże - nawet nie chodzi o dokładne wyznaczenie tej Ek toru, ale o uzależnienie jej od szukanej Ek cząstki alfa. Mianowicie z treści wiemy, że jądro uranu przed rozpadem spoczywało, więc jego pęd był zerowy. A zatem po rozpadzie sumaryczny pęd toru i alfy muszą też być równe zero, a to oznacza, że tyle ile pędu ma czastka alfa np. w prawo, to tyle pędu musi mieć jądro toru w lewo. Czyli ich pędy co do wartości są sobie równe. A pęd to masa*prędkość, więc możemy zapisać, że m_toru*v_toru = m_alfa*v_alfa. Możemy stąd np. wyciągnąć v_toru i wrzucić do wzoru na Ek toru (m_toru*v_toru^2/2). Ponadto można oszacować masę m_toru jako ok. 234 u, a masę cząstki alfa jako m_alfa = 4 u. W ten sposób wyrazimy Ek toru poprzez Ek czastki alfa (tak jak zapisali w rozwiązaniach wyjdzie to w przybliżeniu ok. 4/234 Ek czastki alfa) i w ten sposób wykorzystując to w równaniu, do którego juz wcześniej doszłaś jedyną niewiadomą zostaje Ek cząstki alfa.

Swoją drogą podobne zadanie z wykorzystaniem ZZP wrzuciłem na naszą grupę FB po zajęiach nr 26 - myślę, że warto tam zerknąć :)

nemezis 17-05-2025 15:15

Dobrze, dziękuję bardzo :-)

s.gugula 18-05-2025 11:18

Nie ma sprawy :)