3.1: Może głupie pytanie, ale nie jestem pewny czy w 2 zdaniu jest fałsz, bo "x" rośnie tam gdzie "a" rośnie?
4.1: Czy wyprowadzenie tego wzoru jest koniecznie tak jak jest w kryteriach? Przecież jest on w karcie wzorów. A jeśli jest konieczne to czy trzeba to robić 2 razy dla różnych promieni?
4.3: Dlaczego w 3 zdaniu jest prawda? Czy chodzi o przyspieszenie grawitacyjne i skoro r_p=r_min to g_p=g_max?
7.1: 1 zdanie - czy obraz ten jest pozorny tylko dlatego, że x1<x2?
7.2: Kiedyś chyba pytałem o to zadanie, ale nie wiem co tym razem zrobiłem źle. Wydaje mi się, że dobrze uwzględniłem wszystkie znaki (także przy opuszczaniu wartości bezwzględnej) a wychodzi mi f=0 co jest bez sensu.
8.2: Dlaczego w sposobie z pracą (pole pod wykresem F(r)) cke pisze, że praca to zmiana tylko energii kinetycznej? Wydaje mi się, że mówiliśmy, że praca jest zmianą energii mechanicznej, czyli trzeba także uwzględnić energię potencjalną elektryczną.
10.3: W kontekście tego zadania pytanie o ogół: Czy jak nie ma w treści napisane ile cyfr po przecinku lub ile cyfr znaczących zapisać to można tyle ile się chce tak?
4.3: A tak właściwie to przyspieszenie jest przyspieszeniem dośrodkowym?
7.2: Bo tam trochę kombinowałem ze znakami i może teraz jest nieczytelnie, ale wydaje mi się ok. Po prawej stronie kartki i na dole jest moje ostateczne rozwiązanie, co tam jest źle?
8: Ale np. gdy podnosimy ciało to W=delta_Ep (powolne podnoszenie) to wtedy co wykonuje pracę? Czy w takim razie pracą siły wypadkowej jest zawsze zmiana energii kinetycznej oraz czy dotyczy to tylko Ek.r.post. czy trzeba uwzględniać także Ek.r.obr.?
10.3: No ale tutaj rozumiem, że 3 cyfry zamiast 2 byłyby ok.
4.3: Jeśli chodzi o formalne nazewnictwo to tak, jest to przyspieszenie dośrodkowe.
7.2: No to i tak masz pomyłkę, bo już w pierwszym równaniu masz minus zamiast plusa ;) tu trzeba bardzo uważać i być konsekwentnym w decydowaniu się na jedną z konwencji. Jeśli przyjmujesz, że jakiś y jest ujemny, bo obraz jest pozorny, to w równaniu soczewki normalnie piszesz przed tym y plus, ale pamiętasz, że ten y jest ujemny (więc jeśli potem np. wstawiasz jego wartość to dajesz tam wartość ujemną). A jeśli już chcesz koniecznie zmieniać znak w równaniu, to potem już ten y dajesz z plusem. Nie możesz zrobić naraz i jednego i drugiego, bo wtedy te dwa minusy Ci się skasują ;)
8: To wtedy pracę wykonuje ta siła, którą podnosimy ciało. I zauważmy, ze wtedy nie ma siły wypadkowej (jest zerowa) i w związku z tym nie zmienia się również energia kinetyczna ciała. Działa to w ogólności również w przypadku ruchu obrotowego, ale na maturze nie było jeszcze nigdy konieczności stosowania tego do ruchu obrotowego (i nie sądzę by było).
10.3: Jak najbardziej.
7.2: W pierwszym równaniu dałem minus, bo owszem jest to obraz pozorny. Potem wyszło mi, że y2=-3*y1/2 (po opuszczeniu wartości bezwzględnej) i to też podstawiłem. Teoretycznie z równania na powiększenie można zostawić |y2|=3*|y1|/2 tylko potem przy podstawianiu do równania soczewki nie wiem czy trzeba zmienić znak czy nie. Moim zdaniem trzeba.
8: A jeśli nie będziemy już ciała podnosić powoli tylko z jakąś niezerową siłą to wtedy nie uwzględniamy zmiany energii potencjalnej pisząc W_Fwyp=delta_E?
7.2: No właśnie w tym drugim podstawieniu jest problem. Mianowicie skoro już w samym równaniu soczewki przy y1 postawiłeś minus, to oznacza to, że samo y1 musi być dodatnie. Więc zarówno y1 i y2 są teraz w Twojej konwencji dodatnie, więc z równania |y2|=3*|y1|/2 dostajesz y2 = 3*y1/2. bez żadnego minusa. I teraz będzie ok. Dlatego szczerze mówiąc ja wolę stosować tę inną konwencję, którą opisałem w poprzednim komentarzu.
8: Hmm, nie wiem czy do końca rozumiem. Jeśli podnosimy ciało powoli, to już wtedy musimy na nie działać z pewną niezerową siłą, a dokładnie rzecz ujmując musi to być siła równoważąca ciężar tego ciała (czyli o wartości równej wartości ciężaru, ale zwrócona w górę). I teraz dopiero jeśli siła, którą będziemy podnosić ciało będzie większa co do wartości niż ciężar, to oprócz zmiany energii potencjalnej ciała wzrastać będzie również jego energia kinetyczna (i na zmianę energii kinetycznej pójdzie już właśnie praca siły wypadkowej, czyli tej "nadwyżki" przyłożonej siły ponad ciężar).
3.1: Tak właśnie jest, gdy rośnie przyspieszenie, to rośnie również wychylenie ciała z położenia równowagi, ale to oznacza jednocześnie, że jego prędkość maleje (w poł. równowagi prędkość jest maksymalna).
4.1: Samej I prędkości kosmicznej w karcie nie ma, ale nie trzeba tego wyprowadzać. Więc nie, wyprowadzenie nie byłoby tutaj konieczne.
4.3: Tak, w punkcie P największa jest wartość siły wypadkowej (którą jest siła grawitacji) działającej na satelitę, więc w tym punkcie największe jest również jego przyspieszenie.
7.1: W treści jest zapisane, że jeden obraz jest rzeczywisty, a drugi pozorny, a my sami powinniśmy wiedzieć, że w przypadku soczewki skupiającej obraz pozorny uzyskuje się gdy x < f, a rzeczywisty gdy x > f. Więc ten uzyskany dla mniejszego x musi być pozorny.
7.2: Masz właśnie pomyłkę w znaku ;) czwarta równość po lewej stronie: przerzuciłeś 1/y1 z lewej na prawą i nie zmieniłeś znaku tego wyrażenia (dalej jest plus).
8.2: Bo to jest wykres siły wypadkowej, a praca siły wypadkowej to w istocie zmiana energii kinetycznej ciała (mówiliśmy o tym na zajęciach nr 4).
10.3: Teoretycznie tak, ale warto to oczywiście robić rozsądnie ;)