Kubix 17 wyśw. 17-05-2025 18:11

Zadanie

Czy jak liczymy pracę jako pole figury pod tą przemianą to to nie jest praca wykonana przez gaz? Tutaj policzyliśmy pracę wykonaną nad gazem jako pole figury pod wykresem i niby rozumiem, że z polecenia wynika, że w tej przemianie praca została wykonana nad gazem, ale ja początkowo obliczyłem tą pracę wlaśnie i potraktowalem ją jako prace gazu i potem zmieniłem tylko znak, czyli praca wykonana nad gazem była ujemna - czyli zle mi wyszlo, bo powinna byc dodatnia. A jednak się okazuje, że ta praca nad gazem jest dodatnia i jest to od razu pole figury pod tą przemianą. Jak to jest ogólnie z liczeniem tej pracy jako pole, bo nawet w KW jest, że to praca siły parcia jest liczona jako pole pod przemianą, a nie praca wykonana nad gazem?
fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 18-05-2025 09:27

Myślę, że warto uporządkować kilka kwestii. Jeśli mamy jakąś przemianę w układzie p(V), to pole pod wykresem tej przemiany to zawsze będzie praca. I powiedzmy, że wyjdzie, że to jest 2000 J (pole zawsze wyjdzie nam oczywiście dodatnie). I teraz zerkamy na to, czy w danej przemianie objętość gazu się zwiększa czy też zmniejsza. Jeśli się zwiększa, to oznacza to, że to gaz wykonał dodatnią pracę (czyli praca gazu wynosi +2000 J) i oznacza to jednocześnie, że praca wykonana nad gazem (czyli inaczej praca sił zewnętrznych) była ujemna i wynosiła -2000 J. Czyli co do wartości bezwzględnej zawsze praca gazu w danej przemianie i praca wykonana nad gazem w tej samej przemianie są takie same, ale różnią się tylko znakiem w zależności od tego jak zmieniła się objętość. Jeśli zatem w tej przemianie objętość gazu jednak by malała, to oznaczałoby to, że praca gazu jest ujemna i równa -2000 J, a praca wykonana nad gazem byłaby dodatnia i równa +2000 J.

I w przypadku tego zadania pole pod wykresem przemiany CA wyszło równe ileśtam i widzimy, że przemiana CA jest przemianą, w której objętość gazu maleje - to oznacza, że praca wykonana nad gazem w tej przemianie wynosi +ileśtam, a praca gazu w tej przemianie wynosi -ileśtam.

Mam nadzieję, że to wyklarowało tę kwestię, ale w razie dalszych pytań proszę oczywiście pisać.

Kubix 18-05-2025 11:25

O, właśnie o to mi chodziło, dziękuje

s.gugula 18-05-2025 11:49

Super, nie ma sprawy :)