1.3: Dlaczego moje V1 aż tak różni się od tego w odpowiedziach?
2.1: Czy tak narysowane siły byłyby ok? W kryteriach są o wiele dłuższe.
2.2: Co jest błędnego w tym rozwiązaniu?
2.3: Czy takie uzasadnienie jest ok?
3: Gdzie jest błąd w tym rozumowaniu?
4: Co dalej można zrobić w tym zadaniu? Delta wychodzi ujemna.
5.1: Co jest złego w użyciu wzoru V=pierw(GM/R)? Poza tym czy w kryteriach nie ma błędu? Skoro mamy obliczyć prędkość orbitalną to do wzoru należy wstawić średni jej promień (u mnie średnia arytmetyczna) a nie półoś wielką orbity.
6.3: Dlaczego wykres ma być dokładnie odwrotny?
7: Dlaczego odpowiedź B1 jest poprawna i czy mogą nas o coś takiego pytać?
9: Czy to zadanie można całkowicie ominąć? Czy może się w końcu trafić projektowanie doświadczeń?
10.1: Dlaczego jest to linia śrubowa? Pamiętam, że to było jakieś złożenie ruchu jednostajnego i ruchu po okręgu, ale nie umiem sobie tego wyobrazić i narysować.
11: Dlaczego ma być V1=V0-deltaV skoro przecież deltaV=V1-V0 (wartość końcowa minus wartość początkowa)? Nie można przecież tak o sobie zmieniać, żeby deltaV było dodatnie skoro ewidentnie z treści wynika, że jest ujemne.
12.1: Skąd wiedzieć, że tu jest jedynie ruch postępowy? Czy to dla tego, że mowa o atomach a nie cząsteczkach? W jaki sposób możemy znaleźć informacje o masie pierwiastka w tablicy mendelejewa? Wydaje mi się, że można znaleźć tylko masę molową, a nie znając liczby moli nie da się nic zrobić dalej.
12.2: Dlaczego jeśli znalibyśmy już tę średnią prędkość atomów neonu to nie moglibyśmy policzyć średniej prędkości atomów argonu, który zapisałem?
14: 1 - tego zdania nie jestem pewny i Wikipedia twierdzi jakby to było prawdziwe: "Uważa się dziś, że zjawiska interferencji światła można wyjaśnić tylko za pomocą falowej teorii światła".
1: No bo trochę błędnie to odczytałeś z wykresu. v1 to droga/czas, więc to będzie jakieś 1,6/1,4 a nie 1,8/1,4 (droga przebyta w ciągu pierwszych 1,4 s to około 1,8 - 0,2).
2.1: Te siły musza w sumie dać Fc, więc muszą być dłuższe - na twoim rysunku póki co ten warunek spełniony nie jest. Z tym wiąże się też oczywiście obliczenie w 2.2.
2.3: Coś tu jest nie tak, bo przecież zgodnie z Twoimi oznaczeniami, skoro alfa rośnie to beta będzie malała ;)
3: Metoda jest ok, tylko masz błędnie obliczony moment bezwładności. Zauważ, że to co odejmujesz, to już nie będzie miało masy M, tylko odpowiednio mniejszą (bo to jest walec o mniejszej objętości).
4: Tu już start jest nieodpowiedni - nie możesz bowiem porównywać mgh do jednej wartości energii potencjalnej pola centralnego, tylko musisz to porównywać do różnicy dwóch takich wartości pomiędzy dwoma wysokościami różniącymi się o wysokość h (mgh też przecież tak naprawdę liczy taką różnicę - między poziomem zerowym i poziomem o wysokości h nad poziomem zerowym).
5.1: Nie widzę Twojego obliczenia, ale użycie wzoru v = pierw(GM/r) byłoby ok. A jeśli orbita jest niemal kołowa, to półoś wielka jest jednocześnie promieniem. Swoją drogą nie wiem z czego średnią tutaj chciałbyś liczyć (nie widzę zdjęcia z obliczeniem z 5.1 jak wspomniałem).
6.3: Bo cos(alfa + 90) to nie jest sin(alfa), tylko -sin(alfa).
7: Mogą zapytać nas o zależność częstotliwości od amplitudy - i musimy wiedzieć, że dla małych wychyleń z położenia równowagi te wielkości nie są ze sobą powiązane (częstotliwość/okres nie zależą od amplitudy). I ta niezależność właśnie to jest po prostu izochronizm, ale nie trzeba znać tej nazwy.
9: Formalnie planowanie doświadczeń jest w podstawie programowej. Ale oczywiście szansa na pojawienie się tego typu zadania jest w praktyce mała (choć nie mogę powiedzieć, że absolutnie zerowa).
10: Jest to linia śrubowa, bo wzdłuż jeden prostej (załóżmy, że jest to prosta pozioma w płaszczyźnie rysunku) nie ma żadnych sił działających na ciało (ruch jednostajny), a w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny rysunku siłą Lorentza pełni rolę siły dośrodkowej i powoduje ruch ciała po okręgu. Złożeniem tych dwóch ruchów będzie w przestrzeni 3D właśnie linia śrubowa.
11: No ale oni tak to ujęli w treści, że właśnie deltaV jest dodatnie ;) Przecież gdy np. masz spadek ciśnienia ze 100 Pa do 80 Pa to mówisz, że ciśnienie zmalało o 20 Pa, a nie, że ciśnienie zmalało o minus 20 Pa.
12.1: Tak, to że tam są "atomy" to jest taka sugestia, że są to cząsteczki jednoatomowe, więc mamy tylko ruch postępowy. W taki sam sposób jak masę molową możesz oszacować masę pojedynczego atomu (tylko, ze wyrażasz to w unitach) - to będzie ok. 20 u.
12.2: Można, a wręcz trzeba tak zrobić, ale zapomniałeś o spierwiastkowaniu tego (przecież w energii kinetycznej prędkość siedzi w kwadracie).
14.1: No a w tym zdaniu jest powiedziane, że korpuskularna (czyli cząsteczkowa) teoria wyjaśnia interferencję, więc jest to fałsz.