Jakub 57 wyśw. 17-05-2025 20:35

ogolnikowo

mam pytanie

w relatywistyce czesto pojawiaja sie pytania prawda falsz, co jest warto wiedziec zeby sie w nich nie pomylic - chociaz jakies najwazniejsze informacje
fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 18-05-2025 09:40

Hmm, nie powiedziałbym szczerze mówiąc, żeby w relatywistyce pojawiały się często zdania prawda/fałsz, raczej w drugą stronę - najczęściej jest tam coś do policzenia. Ciężko zatem szczerze mówiąc odpowiedzieć mi na to pytanie - w przypadku prawda/fałsz często poruszane są jakieś kwestie teoretyczne, więc myślę, że warto tutaj np. zerknąć sobie na wstęp teoretyczny do relatywistyki, który podaliśmy sobie na naszych zajęciach nr 25 - to jest dosłownie kilka minut dyskusji. A większość potrzebnych rzeczy znajduje się we wzorach, które są w karcie (czyli zależności między odpowiednimi wielkościami relatywistycznymi, jak energia całkowita, energia spoczynkowa itd.).

Jakub 18-05-2025 22:50

mam jeszcze pytanie czy energia wiazania to suma energi kinetycznej i spoczynkowej?

s.gugula 18-05-2025 23:41

Nie. energia całkowita to jest suma energii spoczynkowej i energii kinetycznej (E = E0 + Ekin). Energia wiązania to w ogóle osobne zagadnienie z fizyki jądrowej - jest to energia związana z faktem, że jądro nie rozpada się, tylko nukleony "trzymają się" razem. Energię wiązania liczymy jako deficyt masy jądra razy prędkość światła do kwadratu (Ew = delta_m*c^2). Z kolei deficyt masa to różnica między sumą mas nukleonów składających się na dane jądro i masą samego jądra - mówiliśmy o tym pod koniec zajęć nr 25, a także na zajęciach nr 26, więc warto sobie ew. zerknąć na nagrania.

Zadzwoń teraz Dotknij, aby się ze mną skontaktować.