Czy umiejętność zastosowania tych wzorów jest wymagana na maturę (na 1 zdjęciu chodzi tylko o pracę momentu siły)? Bo nie pamiętam abyśmy ich kiedykolwiek używali.
A w jakiej innej formie można zapisać moment siły pętli z prądem skoro napisał Pan, że "w tej formie nie będzie on do użycia"?
Napisałem, że użycie go w tej formie nie było konieczne. No a inna forma to wyjście wprost z definicji, tak jak zrobiliśmy to na zajęciach - wrzucam poniżej screen - wszystko oczywiście zależy od tego co będzie podane w treści i co trzeba będzie policzyć.
Jeśli chodzi o prace momentu siły, to można jej używać jako jeszcze alternatywny sposób rozwiązywania zadań z bryły sztywnej, natomiast nie było jeszcze na maturze takiego zadania, gdzie byłaby konieczność użycia tego wzoru, dlatego też nawet nie mówiliśmy o nim zbytnio na zajęciach, bo to taka niszowa sprawa i nie jest konieczna.
O tym wzorze na fazę fali wspominałem na zajęciach i było z ich użyciem nawet jedno zadanie domowe (wśród zadań z zestawu zad. dom.), natomiast powiedziałem o tym wówczas (i podtrzymuję to zdanie), że nie wyobrażam sobie szczerze mówiąc jakiegoś sensownego zadania maturalnego, gdzie należałoby użyć tych wzorów, tak, żeby nie było to bardzo "udziwnione" zadanie.
Te wzory z kondensatorem nas nie interesują - wypadło to z matury.
Moment siły działający na pętlę z prądem - może się przydać (choć znowu trochę niszowa sprawa), a my na zajęciach nawet go wyprowadziliśmy, po prostu zapisując ten moment siły zgodnie z definicją. Natomiast dokładnie w tej formie jego użycie nie było nigdy dotąd potrzebne.
Niezmiennik - wspominałem o tym na zajęciach, że ten wzór wynika z trzech pozostałych wzorów z ramki - jak dotąd nie było nigdy konieczności jego użycia i tak naprawdę nigdy nie będzie, bo wynika on wprost z innych wzorów, których używanie jest konieczne. Ale oczywiście w jakichś nietypowych sytuacjach mógłby pewnie uprościć obliczenia.
Prawa Wiena i Stefana-Boltzmanna: nie będzie tego na maturze.