Cięzar o masie 150kg zawieszono na dwóch linach przytwierdoznych do sufitu w punktach a i b. Q to sila ciężkości działająca na cieżar.
Wyznacz siły naciagu linki w punktach a i b
Rozpisałem siły tak jak na rysunku: Fr równoważy Fc tak aby ciężarek pozostawał w spoczynku. Fr rozpisałem na dwie siły naciagu linek. Nie wiem jednak jak dojść do wyznaczenia sił naciągu w punktach A i B. Czy dobrze rozpisałem te siły i czy prowadzą one do rozwiązania?.
Rozumiem że dzieje się tak z racji III zasady dynamiki: skoro na ciężarek działa siła to ciężarek odpowiada siłą o tej samej wartości i kierunku ale przeciwnym zwrocie na linkę w punkcie a i b. Mam jeszcze jedno pytanie czy w analogicznym układzie do tego z zadania, siła reakcji działająca na linkę musi być przyłożona konkretnie do jej zaczepu czy można ją umieścić w dowolnym punkcie byleby zachować odpowiedni zwrot i kierunek?
Tak, to się bierze z III zasady dynamiki.
Co do drugiego pytania, to formalnie faktycznie powinna ona być przyłożona do tego punktu "zaczepu". Gdyby to było zadanie na arkuszu maturalnym to zapewne nawet dokładnie podaliby, że siła ma być przyłożona w konkretnym punkcie.
Tak, jest ok. Teraz wystarczy tylko zauważyć, że na punkt A działa siła -Fna (czyli kierunek i wartość jak ta siła niebieska, którą narysowałeś, ale mająca przeciwny zwrot) i odpowiednio na punkt B działa siła -Fnb. I to są szukane siły naciągu, co w praktyce sprowadza się do znalezienia wartości sił Fna i Fnb.