Witam, przychodzę z pytaniem odnośnie mojej odpowiedzi na zadanie 8.2. W kryteriach do zadań domowych jest podany wynik a=0,44m/s2, mój wynik się różni i nie rozumiem z jakiego powodu. I jeszcze jedno pytanie co do tego tematu: czemu sposób nr. 2 czyli sposób w którym wykorzystuje się definicje przyspieszenia jest lepiej punktowany w kryteriach do zadań domowych jeżeli zarówno sposób nr. 2 jak i sposób nr. 1 dają mi taki sam wynik?

Wyniki się różnią, bo gdy dokonuje się odczytu z wykresu i wykorzysta się do tego różne punkty pomiarowe, to normalną sprawą jest, że będą pewne rozbieżności - w takich sytuacjach na maturze zawsze są jakieś szerokie widełki, w których należy się zmieścić z wynikiem. Więc to, że Tobie wyszło 0,39 a w kryteriach 0,44 to nic złego, oba wyniki są w porządku :)
I to nie jest tak, że wynik uzyskany z wykorzystaniem definicji jest lepszy niż wynik uzyskany innym sposobem - w naszej książce w rozwiązaniach jest z reguły podana tylko jedna metoda rozwiązania, ale w wielu przypadkach istnieją również inne i każda poprawna merytorycznie jest jak najbardziej dobra i należy sobie wtedy przyznać max liczbę punktów :)