Zakładając, że w dalszym czasie ruch pociągu będzie odbywał się ze stałym przyspieszeniem, ustal na podstawie wykresu czas (z
dokładnością do 1 s), w którym pociąg osiągnie prędkość o wartości 130 km/h. (1p)
Czy moje rozwiązanie jest merytorycznie poprawne i czy przyznano by mi za nie max. Punktów?
Czy mam rozumieć, ze jak jest napisane w poleceniu " na podstawie wykresu" to nie mogę rozwiązać w powyższy sposób, ale jakby było napisane "na podstawie danych z wykresu" to już bym mogła?
No cóż, autor miał tu na myśli dopasowanie prostej i odczytanie z wykresu czasu, w którym ta prosta przetnie się z wartością prędkości równą 130 km/h, więc w istocie tak jak Wojtek napisał mogłoby to na maturze nie zostać uznane (choć być może odwołanie przyniosłoby tu jednak punkty). Tak na dobrą sprawę kluczową sprawą jest to jaki został podany "czasownik" w kwestii tego co należy w zadaniu zrobić. Jeśli w zadaniu mają się pojawić obliczenia, to w poleceniu padnie słowo "oblicz" - tutaj zaś pojawia się hasło "ustal na podstawie wykresu", które sugeruje raczej, że nie należy tu właśnie wykonywać obliczeń. Więc sprawa faktycznie nie zawsze jest taka oczywista, ale spojrzenie na ów "czasownik" może nam pomóc w tym jaki sposób podejścia do rozwiązania będzie dobry.
Odnosząc się zatem do pytania Mileny, to właśnie nawet nie chodzi o to czy będzie podane "na podstawie wykresu" czy też "na podstawie danych z wykresu" (bo w końcu dane są częścią wykresu), tylko własnie o to jaki czasownik w poleceniu zostanie użyty. Jesli będzie tam "oblicz" to jakieś obliczenia będzie trzeba zrobić. Jeśli będzie np. "ustal" czy też "odczytaj", to potrzebny będzie sam odczyt z wykresu.
Jest napisane na podstawie wykresu a nie obliczeń a na maturze już było takie zadanie i bylo napisane że wyniki z obliczeń nie będą zaliczane.