Nikola 65 wyśw. 27-09-2025 22:46

Zadanie 1 / s. 352 podpunkt 1.3

Dzień dobry,

Czy sposób wykonania przeze mnie podpunktu 1.3 jest poprawny?

Chcialam obliczyc czas z rownania polożenia, ale wyszedł mi wynik na minusie, co to oznacza? Czy mogę dodać po prostu wartość bezwględną i otrzymać poprawną odpowiedź?

kinematyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 28-09-2025 10:59

Myślę, że na maturze mogło by to przejść ;) natomiast, żeby od strony formalnej nie było już czego się tutaj przyczepić, to należałoby zauważyć, że w tym trzecim etapie ruchu współrzędna prędkości jest ujemna, co oznacza, że ciało poruszało się w tym etapie przeciwnie do zwrotu osi x. Więc można by to załatwić na dwa sposoby: albo Twoje równanie zapisujesz następująco: 0 = x0 - v0*t (minus świadczy o tym przeciwnym zwrocie), albo zostawiasz je bez zmian, ale w miejsce v0 wrzucasz właśnie -5 m/s. W obu tych przypadkach otrzymasz ostatecznie dwa minusy, które się zniosą dając plus i czas wyjdzie Ci normalnie dodatni.

mateuszlukowski 06-10-2025 17:45

Czemu uznajemy że ciało po raz drugi znajduje się w położeniu zerowym dla 16m, a nie dla 14m? - w 14 metrach na wykresie x(t) funkcja przecina oś X, położeniem zerowym nie jest początek układu współrzędnych?

s.gugula 06-10-2025 19:52

Hmm, nie wiem czy rozumiem pytanie, bo sformułowanie, że przyjmujemy, że ciało znajduje się w położeniu zerowym dla 16 m nie ma sensu, bo przecież położenie zerowe oznacza, że x = 0 m, a nie 16 m ;) być może chodziło Ci o 16 s? Ale jeśli tak, to takiego założenia również nigdzie nie używamy. jeśli nawiązujesz do rozwiązania podanego przez Nikolę, to ona obliczyła czas, po którym położenie jest zerowe wykorzystując równanie ruchu i fakt, że na początku ostatniego etapu położenie ciała było równe 16 m, co w istocie jest prawdą.

A druga część Twojego pytania to znowu jak rozumiem delikatna pomyłka i tam miało być 14 s a nie 14 m ;) ale to znów nie jest prawda, bo jeśli dokładnie wykonasz ten wykres to zauważysz, że przecięcie wykresu z osią poziomą nie następuje dokładnie dla t = 14 s, ale dla nieco większej wartości. I tę wartość należy zgodnie z poleceniem obliczyć, co nawet w samym poleceniu jest podkreślone. Oznacza to, że nie możemy sobie tego po prostu odczytać z wykresu.

W razie dalszych pytań pisz śmiało :)