Czy dobrze rozwiązałam to zadanie?
Pytam w kontekście warunków, bo faktycznie nie napisałam f(0)≠0, ale przy rozwiązywaniu warunku 2) napisałam założenie, że c/a ≠0.
I czy powinnam to założenie uwzględnić już w wyniku tego podpunktu, czy mogę dopiero w ostatecznym końcowym wyniku?
a skąd wam sie bierze to (m+2/m+3)^2 -2 >= -14/9 ?
bo troche sie pogubilem w tym
To jest przekształcona za pomocą wzorów Viete'a nierówność z treści zadania.
Dokładnie tak, i po prostu podstawiasz tutaj to rozpisałam dokładniej
Czy jest tutaj jeszcze coś co wymaga wyjaśnienia ? Jakikolwiek nie do końca jasny fragment?
Czy dobrze rozwiązałam to zadanie?
Pytam w kontekście warunków, bo faktycznie nie napisałam f(0)≠0, ale przy rozwiązywaniu warunku 2) napisałam założenie, że c/a ≠0.
I czy powinnam to założenie uwzględnić już w wyniku tego podpunktu, czy mogę dopiero w ostatecznym końcowym wyniku?
Uwzględnić już w tym warunku, ponieważ rozwiązujesz je oddzielnie. Więc ta część również musi mieć swoje założenia. Ogólnie jest ok.
Proszę Pana, czyli powinnam dać jeszcze osobno ten warunek f(0) ≠ 0 czy wystarczy zamiast niego założenie c/a ≠ 0 w warunku 2) ?
Twój warunek c/a !=0 jest równoznaczny tutaj więc wszystko jest ok.
Dziękuję Panu bardzo:)
Właśnie ja mam podobnie, po drodze nie mam tych założenie tego f(0) i teraz widzę że w 3. Założeniu w obliczeniach nie wyrzuciłam 3, ale wykluczyłam ją już w moim pierwszym założeniu i końcowo wychodzi dobrze. Wiec liczy się końcowy wynik czy wszystko po drodze też?