W sumie nie jestem pewna czy to jest z kinematyki, czy dynamiki, bo robiliśmy to zadanie na zajęciach o dynamice, a w karcie wzorów wzory są w kinematyce. Chodzi o to, że mamy zadanie z 3 zajęć o ruchu niejednostajnym po okręgu i jest podpunkt o obliczeniu ile okrążeń zrobił samochód w danym czasie.
Ja próbowałam rozwiązać to z prędkości kątowej, że w=2pi/T, ale wychodziło mi o jedno za dużo. I chciałam zapytać, czy to jest związane z tym, że okres nie jest stały, bo (tu jest przyspieszany samochód) samochód co raz szybciej robi obrót? I rozumiem, że gdyby był jednostajny ruch po okręgu mogłabym użyć tego wzoru?
Dokładnie o to chodzi. Ponieważ samochód przyspiesza, to w istocie okres nie jest stały, co oznacza jednocześnie, że stała nie jest także jego prędkość kątowa, wobec czego w tym przypadku to podejście nie jest poprawne.
I tak, gdyby to był ruch jednostajny po okręgu (czyli ze stałą wartością prędkości liniowej, a co za tym idzie ze stałym okresem i prędkością kątową), to użycie tego wzoru będzie oczywiście wtedy prawidłowe.