Nikola 78 wyśw. 24-10-2025 21:10

2023.3 / s.66

Dzień dobry, mam pytanie czy w rozwiązaniu tego zadania uwzględniłam wszystkie siły, ponieważ wychodzi mi niepoprawny wynik i nie wiem z czego to wynika. (poprawny wynik to 2/5 g)

Czy siły są dobrze narysowane. Siła ciężkości ciężarka równa się sile reakcji napięcia sznurka, mimo ze bloczek nie ma masy?

fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 24-10-2025 21:50

II zasadę dynamiki w ruchu obrotowym masz zapisaną dobrze, ale masz błędnie zapisaną drugą zasadę dynamiki w ruchu postępowym dla walca i brakuje Ci jeszcze drugiej zasady dynamiki ruchu postępowego dla ciężarka. Siła na rysunku masz rozrysowane dobrze. Teraz należy zauważyć, że w przypadku opadającego ciężarka działa na niego siła wypadkowa w dół o wartości równej Fgc - Rc, a zatem można dla niego zapisać: ma = mg - Rc. Z kolei na walec działą siła wypadkowa zwrócona w prawo, której wartość jest różnicą Rc i T. Więc dla walca możemy zapisać: ma = Rc - T. Z II zasady dynamiki w ruchu obrotowym wyszło Ci, że T = 1/2*ma. Możesz to podstawić do równania dla ruchu postępowego walca i dostajesz ma = Rc - 1/2 *ma. Stąd wyznaczasz Rc i wrzucasz do równania dla ruchu postępowego ciężarka, i masz ma = mg - 3/2 * ma. I jak stad obliczysz a to dostaniesz już dobry wynik :)

Nikola 24-10-2025 22:42

Dziękuję bardzo!

s.gugula 26-10-2025 13:17

Nie ma sprawy :)