Julka Ch 77 wyśw. 28-10-2025 21:31

2022G.3.1

Nie rozumiem jaki jest związek Vb/Vk z przyspieszeniem kątowym?

matura zbiór zadań Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 29-10-2025 13:17

vb związane jest z przyspieszeniem kątowym w taki sposób, że im większe przyspieszenie kątowe, tym szybciej wzrasta prędkość kątowa pręta, tym większa jest ostateczna prędkość kątowa pręta, tym większa jest prędkość liniowa vb punktu B w momencie uderzenia w ziemię (tak jakościowo to przedstawiłem). Natomiast nie za bardzo wiem dlaczego o to pytasz, bo tutaj takie rozumowanie w tym podpunkcie 3.3 nie jest nam w ogóle potrzebne - żeby obliczyć vb możemy tu po prostu skorzystać z zasady zachowania energii - wrzucanie tam przyspieszenia kątowego nie jest w ogóle potrzebne.

Julka Ch 30-10-2025 18:52

Nie za bardzo wiem jak mam obliczyć to przyspieszenie, bo z ZZEM mogę wyciągnąć Vb przez Vk, ale to nie jest przyspieszenie

s.gugula 31-10-2025 09:26

Hmm, nie wiem czy rozumiem - czy Ty pytasz o podpunkt nr 1) czy podpunkt nr 3)? Bo w pp 1) w istocie trzeba wyznaczyć przyspieszenie kątowe - i to robi się z wykorzystaniem drugiej zasady dynamiki w ruchu obrotowym, czyli E = M/I. I tak własnie to zrobiliśmy na zajęciach, bo na zaj. nr 6 robiliśmy ten podpunkt - warto więc zerknąć sobie na nagranie, żeby zobaczyć jak całe przekształcenie zostało dokładnie wykonane.

Natomiast w pp 3) to przyspieszenie kątowe nie jest nam do niczego potrzebne. W razie czego ono wynosi tyle ile wyszło nam w podpunkcie pierwszym (odpowiedź A jest tam poprawna), ale jak wspomniałem, i co jest również przedstawione we wrzuconym przez Ciebie rozwiązaniu CKE, tego przyspieszenia kątowego nie wykorzystuje się w ogóle w pp 3).

Julka Ch 31-10-2025 10:19

Już rozumiem, dziękuje :)

s.gugula 01-11-2025 10:02

Ok, super :)