ola 53 wyśw. 31-10-2025 15:23

Fizyka Zad 2024G.2.1

Nierozumiem dlaczego na pierwszym diagramie siła wyporu się równoważy z siłą ciężkości klocka. Myślałam że skoro klocek wystaje nieco ponad wodę to siła wyporu jest większa niż siła ciężkości przez co nie jest on cały zanurzony. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak działa równoważenie się tych sił? I dlaczego mimo że jeden klocek jest cały zanurzony a jeden lekko wystaje to w obu przypadkach siły się równoważą? 

Fizyka zadanie maturalne hydrostatyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 01-11-2025 10:13

To w jakim stopniu klocek jest zanurzony nie ma w ogóle znaczenia. Znaczenia ma tu I zasada dynamiki Newtona (dlatego na zajęciach nr 2 kładłem na nią tak duży nacisk i wspominałem, że jej wykorzystywanie i identyfikowanie sytuacji, w których ma ona zastosowanie jest tak ważne w kontekście maturalnym). Mianowicie w obu przypadkach kluczowe jest, że zgodnie z treścią zadania wiemy, że masy pozostają nieruchome. A to zgodnie z I zasadą dynamiki Newtona oznacza, że w obu przypadkach siły działające na masy muszą się równoważyć. Stąd tak to wygląda. Stopień zanurzenia wpływa na wartość sił wyporu, ale nie zmienia to faktu, że w obu przypadkach ciężar musi równoważyć się z siłą wyporu.