Nikola 45 wyśw. 02-11-2025 11:31

zad 4 s 361

4.2) Czy mozliwe jest wyznaczenie przyspieszenia kątowego tarczy ze wzoru na ruch przyspieszony obrotowy tak jak ja? Wzielam dwa punkty z tabelki.

4.3) 

a) Pan napisał wzór

wektor przyspieszenia kątowego = wektor M / wektor I 

czy to ze kierunek wektora epsilon jest taki sam jak kierunek wektora M wynika z tego że są one oba w mianowniku? Czy jesli jeden byłby w liczniku a drugi w mianowniku to ich zwroty byłyby przeciwne?

fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 03-11-2025 09:36

4.2) Można, natomiast z tego co widzę to Ty wzięłaś pierwszy i drugi punkt i szczerze mówiąc nie wiem skąd ta wartość 1,75 rad/s^2? Z tego równania, które zapisałaś jak dla mnie wychodzi, że E = 0,9 rad/s^2. W każdym razie można tak zrobić, ale lepiej jest wziąć sobie jakieś dwa bardziej "odległe" od siebie punkty (np. pierwszy i ostatni, a nie pierwsze dwa), wtedy uzyskamy lepszą dokładność wyniku (będzie on bardziej wiarygodny).

4.3) Tak, wynika to z faktu, że oba są w liczniku (nie w mianowniku, mianownik jest pod kreską ułamkową ;)). Natomiast jeśli chodzi o drugie pytanie to taki zapis nie ma zbytnio sensu, nie zapisuje się w ten sposób równań z wektorami, aby po jednej stronie wektor był w liczniku, a po drugiej jakiś inny wektor w mianowniku.