HaniaJ 61 wyśw. 21-11-2025 12:33

zadanie z matury próbnej operon

Pojemnik z tłokiem zamknięty w jakiejśtam przestrzeni i utworzono próżnię, a tłok poruszał się bez tarcia (była podana masa, której nie pamiętam, alw chodzi mi bardziej o sposób rozwiazania)

Trzeba było policzyć wysokość nad dnem tego pojemnika ktory był zatkany tłokiem po odpompowaniu ciśnienia 

Pojemnik z tłokiem zamknięty w jakiejśtam przestrzeni i utworzono próżnię, a tłok poruszał się bez tarcia (była podana masa, której nie pamiętam, alw chodzi mi bardziej o sposób rozwiazania)

Trzeba było policzyć wysokość nad dnem tego pojemnika ktory był zatkany tłokiem po odpompowaniu ciśnienia 

I było podane że gaz mamy traktować jako gaz doskonały a zmiany wysokosci tłoka były tak powolne że temperatura byla stała

Czyli wychodzi na to że to przemiana termodynamiczna T jest const

Było podane cisnienie poczatkowe 1000 a końcowe 0 no i tam można było obliczyć objętość a trzeba było policzyć tą objętość końcową,

No i nie wiem jak to zrobić bo jak przyrowna sie p1V1=p0V0 a p0=0 to wyjdzie że p1V1=0

tłok Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
HaniaJ 21-11-2025 13:26

Fil125 22-11-2025 14:26

Nie przyrównujesz ciśnienia wewnątrz całego pojemnika w którym znajduje się tłok i naczynie a ciśnienie gazu w naczyniu przykrytym przez tłok przed i po wypompowaniu powietrza z pojemnika. Ciśnienie przed i po obliczasz z równowagi sił działających na tłok, objętość przed masz więc obliczenie objętości po nie stanowi problemu.

HaniaJ 22-11-2025 18:48

Okejjjjj dzięki