Hej, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi wyjaśnił dlaczego w równaniu gdy delta wyjdzie ujemną zapisujemy, że m należy do R? Myślałam, że właśnie gdy delta wychodzi ujemna zapisuje się, że m należy do zbioru pustego
Zbiór pusty piszemy gdy rozwiazywliśmy równania gdzie funkcja miała byc równa 0. W wypadku gdy masz >0 to z wykresu widać ze spełnia to każdy m.
Mam nadzieję że wszystko zrozumiale jednak jesli nie to pisz
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale jeszcze tak się upewnię czy dobrze rozumiem. Czyli gdy mamy rownanie gdzie >0 lub <0 to piszemy w takim przykładzie, że m należy do R, ale natomiast gdy mamy równanie =0 to w takim przykładzie piszemy m należy do zbioru pustego, tak?
Tylko gdy masz >0 to masz m należy do R bo zobacz na wykresie ze pod osią ox nic nie masz. Gdy jest równe lub mniejsze to wychodzi tak jak mówisz zbiór pusty.
Spójrz sobie na wykres funkcji kwadratowej gdy tak jak tu a>0 jej ramiona sa skierowane w górę a wierzchołek jest potocznie mowiac najniższym możliwym punktem(y). Skoro nie ma miejsc zerowych to nie przecina osi oy. Wierzchołek musi więc byc nad 0. A sama funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie tak jak poniżej