zuziaczek 5 wyśw. 01-12-2025 20:59

2020.L.4

Przeanalizuję każde ze stwierdzeń w kontekście opisanego układu fizycznego.

Analiza stwierdzeń:

Stwierdzenie 1: "Po puszczeniu każda z kulek poruszała się ruchem jednostajnie przyśpieszonym aż do momentu zderzenia."

Odpowiedź: F (fałszywe)

W inercjalnym układzie odniesienia U, na kulki nie działają żadne siły (pomijając oddziaływanie elektromagnetyczne między nimi). Według pierwszej zasady dynamiki Newtona, ciała w spoczynku pozostają w spoczynku, jeśli nie działa na nie siła wypadkowa. Kulki były początkowo w spoczynku i pozostały w spoczynku aż do zderzenia. Nie było ruchu przyspieszonego.

Stwierdzenie 2: "Po sprężystym zderzeniu dalszy ruch każdej z kulek był jednostajny prostoliniowy."

Odpowiedź: P (prawdziwe)

Po zderzeniu sprężystym kulki odbijają się od siebie i poruszają się ruchem jednostajnym prostoliniowym. W inercjalnym układzie odniesienia U, gdzie nie działają siły zewnętrzne, kulki będą kontynuować ruch ze stałą prędkością zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki.

Stwierdzenie 3: "Kulka A miała w każdej chwili przed zderzeniem wartość prędkości 3 razy większą od wartości prędkości kulki B."

Kulki były w spoczynku względem siebie i względem układu U, więc obie miały prędkość równą zero przed zderzeniem.

Stwierdzenie 4: "W trakcie sprężystego zderzenia wektory prędkości obu kulek zmieniły zwrot bez zmiany wartości."

Kulki były w spoczynku przed zderzeniem (prędkość = 0). Po zderzeniu sprężystym rozpoczęły ruch, więc wartości prędkości zmieniły się z 0 na pewne wartości niezerowe.

Podsumowanie:

• Stwierdzenie 1: F
  • Stwierdzenie 2: P
  • Stwierdzenie 3: F
  • Stwierdzenie 4: F.     

AI tak mi to wyjaśniło ale nie wiem czy to nie jest halucynacja, bo te argumenty w ogóle do mnie nie przemawiają, a jak rozwiązywałam sama zaznaczyłam odpowiedzi totalnie na odwrót. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego odpowiedzi to F P F F?

fizyka elektrostatyka zderzenie Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc