lenapluta 88 wyśw. 13-01-2026 11:33

zadanie domowe 6/2 s.367

Dlaczego przy obliczaniu ciepła oddanego, wzór na ciepło odd nie jest wyprowadzony z 1ZTD. Zwłaszcza dla przemiany izobarycznej ,w ktorej żadna praca nie jest zerowa. 

praca domowa zestaw zadań domowych Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 14-01-2026 00:26

Hmm, nie wiem czy do końca rozumiem pytanie. Ale w każdym razie, skoro mamy policzyć ciepło oddane w całym cyklu, a na to ciepło składają się ciepłą oddane w przemianach 3-4 i 4-1, to znaczy, że chcemy obliczyć te właśnie ciepła, a są to ciepła w przemianach izobarycznej i izochorycznej. A jeśli tak jest, to mamy gotowe wzory na ciepło w przemianie izobarycznej: Q = n*cp*delta_T i w przemianie izochorycznej: Q = n*cv*deltaT. I są to jak wspomniałem "gotowe" wzory na ciepło w tych przemianach, nie ma zatem tutaj w ogóle potrzeby stosowania I zasady termodynamiki.

Natomiast jeśli ktoś bardzo chce, to oczywiście może wyznaczyć ciepło z I zasady termodynamiki, czyli ponieważ delta_U = Q + W, to Q = delta_U - W. A zatem np. dla przemiany 3-4 mamy Q = delta_U - W (używam teraz uniwersalnego wzoru na zmianę energii wewnętrznej delta_U = n*cv*delta_T, a pracę liczę jako pole pod wykresem przemiany, więc W = 9*pV). Zatem Q = n*cv*delta_T - W = n*cv*(- 9 pV)/nR - 9 pV = n*(3/2 R)*(- 9 pV)/nR - 9 pV = - 27/2 pV - 9 pV = - 45/2 pV. Jeśli weźmiemy z tego wartość bezwzględną, to otrzymujemy |Q| = 45/2 pV. I dokładnie tak samo wyszło nam to, gdy użyliśmy od razu wzoru na ciepło w przemianie izobarycznej. Więc obie drogi są oczywiście poprawne, ale jednak wygodniejsze jak widac jest użycie od razu wzoru na ciepło.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie, bo jak wspomniałem nie jestem w 100% pewien czy je zrozumiałem, ale w razie dalszych pytań proszę w razie czego śmiało pisać.

lenapluta 14-01-2026 12:24

Świetnie Pan zrozumiał moje pytanie bardzo dziekuje za wytłumaczenie 

s.gugula 14-01-2026 15:30

Ok, super, nie ma sprawy :)