Max 9 wyśw. 13-01-2026 20:03

Ruch drgający zadanie domowe podpunkt 5 6c

n

W ostatnim podpunkcie jak próbowałem obliczyć ze wzoru a(t)= -w x(t) to wychodzi mi 25 a nie 2.5 . Podobny problem napotkałem jak wyliczałem v ale nie z energią tylko z tego wzoru na x(t) gdzie wgl mi inną wartość niż panu wyszła. Mógłby mi pan powiedzieć czm te wzory nie można tu zastosować, lub może ja coś źle przeliczam.

Fizyka Drgania Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 14-01-2026 00:40

Hmm, najlepiej byłoby gdybyś pokazał swoje obliczenia, bo skoro popełniasz pomyłkę o czynnik 10, to najprawdopodobniej oznacza to, że robisz jakiś prosty błąd obliczeniowy (coś z jednostką albo zwyczajnie z wielokrotnością). Natomiast jak najbardziej można to liczyć tak jak piszesz. Czyli np. przyspieszenie to a = -w^2 * x (tam jest omega do kwadratu, a nie sama omega jak napisałeś). w = pierw(k/m), więc w^2 = k/m. A zatem dochodzimy tak naprawdę do tego samego wzoru co w nagraniu, czyli a = k*x/m i stąd oczywiście wychodzi 2,5 m/s^2.

Jeśli chodzi o v, to nie wiem do końca jakiego rodzaju obliczenia używasz (bo piszesz, że wzoru na x(t), ale przecież masz policzyć v(t)), ale da się to zrobić np. tak: zapisujesz x(t) = A*sin(wt + fi0). Wrzucasz tu odpowiednią w i A (fi0 można przyjąć dowolne) i liczysz dla jakiego czasu t dostajesz x = 4 cm. I ten czas t wrzucasz do wzoru na v(t), czyli v(t) = A*w*cos(wt + fi0) i jeśli nie pomylisz się nigdzie w obliczeniach, to dostaniesz dobry wynik :)