zuziaczek 71 wyśw. 15-01-2026 15:54

2017.3.3

Zadanie 3.3 - Analiza

Trzeba dopasować kąty obrotu ramki (A, B, C) do stwierdzeń (1, 2, 3).

Analiza każdego przypadku:

A. 0° (ramka równoległa do linii pola)

Linie pola przechodzą równolegle do powierzchni ramki

• Strumień magnetyczny Φ = B·S·cos(α), gdzie α to kąt między polem a normalną do powierzchni
  • Przy α = 90° (pole równoległe do ramki): Φ = 0 (minimalny)
  • Szybkość zmiany strumienia przy obracaniu z tej pozycji jest maksymalna (bo cos(90°) szybko się zmienia)

B. 45° (ramka pod kątem)

• Linie pola przechodzą ukośnie przez ramkę
  • Strumień jest średni (między maksymalnym a minimalnym)
  • Strumień Φ = B·S·cos(45°) = B·S·(√2/2) 

C. 90° (ramka prostopadła do linii pola)

• Linie pola przechodzą prostopadle przez ramkę
  • Strumień magnetyczny jest maksymalny: Φ = B·S·cos(0°) = B·S
  • Szybkość zmiany strumienia przy obracaniu z tej pozycji jest minimalna (w okolicy maksimum pochodna jest bliska zeru)

AI tak to wytłumaczyło ale ja nadal nie rozumiem.

strumień indukcji cosinus Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
Mateusz 15-01-2026 22:35

Nie wiem na ile rozumiesz koncept pochodnych ale postaram się to jakoś jasno wytłumaczyć. Prawo Faradaya (ten wzór w karcie wzorów opisany jako siła elektromotoryczna indukcji) mówi nam że SEM indukcji czyli napięcie to pochodna strumienia pola magnetycznego po czasie. Więc teraz po kolei, strumień indukcji zmienia się ze względu na cosinus który jest we wzorze (czyli z racji tego że ramka z czasem się obraca), teraz musimy się zastanowić kiedy ten cosinus będzie się szybciej zmieniał a kiedy wolniej (czyli kiedy szybciej będzie rosło napięcie a kiedy wolniej) i do tego właśnie potrzebna nam jest pochodna. Pochodna funkcji mówi nam jak szybko zmienia się (rośnie, maleje) funkcja podstawowa. Pochodną cosinusa jest sinus. Na wykresie sinusa widać że w okolicach 0° sinus rośnie szybciej niż np w okolicach 90° (sprawdź sobie to na kalkulatorze sin(10°) - sin(0°), sin(55°) - sin(45°), sin(90°) - sin(80°), największą jest różnica między 0° a 10°) więc poprawną odpowiedzią będzie A3. Jeśli dalej coś jest nie jasne to chętnie pomogę

zuziaczek 20-01-2026 17:41

dzięki bardzo, teraz zrozumiałam c: