HaniaJ 81 wyśw. 16-01-2026 14:00

Zadanie z kartkówki (ze zbioru do pierwszej klasy ze wsipu)

Mam takie pytanie, teraz w szkole robimy „powtórki”, pan nam zrobił kartkówkę i dał zadanie ze zbioru ze wsipu do pierwszej klasy, wydaje mi się, że dobrze zrobiłam to zadanie, mam przepisane rozwiązanie nauczyciela do zeszytu na zdj poniżej

z resztą robiłam je w domu, nawet sprawdzałam rozwiązanie na „odrabiamy.pl” i tam jest tak jak ja mam, z resztą podkreślone jest to że siła odśrodkowa i siła grawitacji Mają ten sam zwrot i kierunek, poza tym mi się wydaje, że tam musi być siła odśrodkowa gdyż ciało zyskuje prędkość czyli jest przyspieszenie czyli jest układ nieinercjalny

zdj z rozwiązaniem nauczyciela w komentarzu bo nie da się dodać dwóch 

Zasada zachowania energi siła nacisku Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
HaniaJ 16-01-2026 14:00

HaniaJ 16-01-2026 14:02

Poza tym on chyba nawet nie może dodać do siebie wektorów które są przeciwne…

s.gugula 24-01-2026 17:10

Po pierwsze chciałbym zaznaczyć, że nie ma czegoś takiego jak "poprawny" układ odniesienia, czyli, że daną sytuację trzeba rozpatrywać w inercjalnym albo nieinercjalnym układzie odniesienia. Można ją rozpatrzyć zarówno w jednym, jak i drugim - opis będzie się nieco różnił, ale fizyczny efekt (a tutaj wynik, czyli wartość siły nacisku na podłoże) w obu przypadkach (jeśli się oczywiście nie pomylimy) musi być taki sam. Więc tak naprawdę zarówno Twoje, jak i nauczyciela podejście, były dobre :) - no chyba, że w treści zadania narzucą nam ściśle określony układ, to wtedy oczywiście w takim należy dane zadanie zrobić (a tak bywa na maturze).

I tak na dobrą sprawę to oba rozwiązania są ok. Choć skoro Ty rozwiązujesz to rozpatrując tę sytuację w układzie nieinercjalnym (ciężko trochę stwierdzić z czym związujemy ten układ, ale możnaby powiedzieć, że jest to ukłąd poruszający się tak jak to puszczone ciało), to pasowałoby to wyraźnie zaznaczyć w rozwiązaniu, bo jednak takim bardziej naturalnym podejściem jest przyjmowanie inercjalnego układu odniesienia związanego z ziemią. Jeśli zatem wprowadzamy ukłąd nieinercjalny, to warto to zaznaczyć, żeby nie było wątpliwości. I wtedy faktycznie siła z jaką ciało naciska na podłoże to w tej sytuacji jest jego ciężar + siła odśrodkowa, czyli Fn = mg + mv^2/r i dostajemy wynik ok. 3 N, tak jak Ci wyszło.

Ale podejście nauczyciela również jest ok - rozpatrujemy wtedy sytuację w układzie nieinercjalnym, czyli skoro nasze ciało porusza się po okręgu, to mv^2/r to działająca na niego siła dośrodkowa. A ta musi się oczywiście skądś wziąć. I jest ona efektem działania na nasze ciało tak naprawdę dwóch sił - siły ciężkości i siły reakcji podłoża. No i widzimy, że siła reakcji musi być co do wartości większa niż siła cięzkości, tak by po wektorowym dodaniu tych sił do siebie dostać siłę dośrodkową. A to oznacza, że wartościowo relację między tymi siłami można zapisać tak, że: R - Fc = Fdośr, a zatem R = Fc + Fdośr. Co więcej, musimy pamiętać, że siła z jaką ciało naciska na podłoże, którą chcemy tu policzyć, jest zgodnie z III zasadą dynamiki Newtona równa co do wartości sile reakcji podłoża, z jaką podłoże działa na ciało. Czyli szukana wartość siły nacisku to Fn = R = Fc + Fdośr i tu znów dostajemy ok. 3 N.

Więc tak naprawdę oba opisy są w porządku :)

HaniaJ 25-01-2026 07:55

Okej, bardzo dziękuję!

s.gugula 25-01-2026 10:09

Nie ma sprawy :)