Nikola 18 wyśw. 21-01-2026 21:47

pd zestaw 11 cz 2 zad 4

Dzien dobry, mam pytanie, dlaczego w podpunkcie 1 zakładamy że kamienie oddają ciepło do 100 stopni C? Czy jeśli odparują one część wody to nie powinny jeszcze ochłodzić się do niższej temperatury?

fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 21-01-2026 22:45

Potem w istocie tak się stanie - wtedy już woda razem z kamieniami będą ochładzały się do temperatury niższej niż 100 stopni. Natomiast tu musimy rozpatrzyć tylko ten przedział czasu, w którym do tego odparowywania cieczy faktycznie dochodzi - a żeby się tak stało, to woda musi ciągle pobierać ciepło od kamieni, więc te podczas odparowywania cieczy musza być w temperaturze wyższej niż 100 stopni Celsjusza (bo ciepło samoczynnie przechodzi od ciała o temp. wyższej do ciała o temp. niższej). I w końcu kamienie osiągną temp. 100 stopni Celsjusza (taką jak woda) i wtedy zakończy się już odparowywanie wody - i my liczymy ile do tego momentu tej wody właśnie wyparowało. No a potem jak wspomniałem faktycznie cały układ zacznie się schładzać do niższej temperatury, ale przy założeniach z treści zadania (że woda odparowuje tylko gdy jest w temp. 100 stopni), wtedy odparowania wody już nie ma, więc ten dalszy etap już w kontekście tego zadnaia nas nie interesuje. Mam nadzieję, że w miarę jasno to przedstawiłem, w razie dalszych pytań proszę śmiało pisać :)