Ala 92 wyśw. 25-01-2026 10:33

Zadanie domowe 16 zad 2

Czy takie rozwiązanie jest okej? Wydaje mi się jakieś za łatwe i nie wiem czy nie skorzystałam z czegoś czego może nie ma, ale wynik ten sam i chciałam się upewnić że jest okej.

Zadanie domowe planimetria matematyka rozszerzona Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
jarosinski 27-01-2026 17:59

Rozwiązanie jest dobre (może warto by tylko dopisać, że punkt S jest na osi symetrii tego trapezu).

Większym problemem jest brak porządnego rozpisania tego zadania szczególnie skąd się wzięło drugie równanie z tego układu równań, oraz brak rozpisania równania kwadratowego (zasada co do równań kwadratowych jest taka, że jeżeli oceniający jest w stanie w głowie sam rozwiązać takie równanie, lub zgadzać wynik to jest zaliczone inaczej są odejmowane punkty, a to równanie nie jest takie proste plus wychodzi jeden wynik ujemny który trzeba jawnie odrzucić).

Ps: to zadanie tylko się wydaje takie łatwe, ale ma dużo mini podpunktów do wyliczenia, więc cale nie jest to takie szybkie rozwiązanie.

Ala 29-01-2026 13:21

Bardzo dziękuję, teraz, po czasie jak na to patrzę to widzę że jest tu dużo niezapisanych skrótów myślowych, będę pamiętać o rozpisywaniu tego dokładniej