Wojtek 12 wyśw. 30-01-2026 23:00

2013.5 Zadanie 5.6 i 5.7

Wynik mam dobrze w poleceniu 5.6, ale nie za bardzo rozumiem dlaczego tak jest. W odpowiedzi do tego zadania pisze ze energia elektryczna do ciepła jest sprawnością, ale nie rozumiem dlaczego.

Z kolei kompletnie nie wiem jak zrobić zadanie 5.7. Popatrzyłem na odpowiedź z arkuszy i pisało że iloczyn sprawności prądnicy i sprawności sprawności mechanicznej silnika benzynowego daje nam sprawność całkowitą i za pomocą tego wzoru trzeba wyliczyć sprawność prądnicy, ale nie wiem z czego to wynika.

#Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 31-01-2026 15:28

5.6: Trzeba wykorzystać tę "ogólną" mechaniczną definicję sprawności (wprowadzaliśmy sobie ją na zajęciach nr 4), czyli że sprawność to stosunek energii użytecznej i energii dostarczonej do danego urządzenia. Czyli w uproszczeniu rzecz ujmując mówi nam ona jaką część z energii jaką dostarczyliśmy do danego urządzenia wykorzystujemy w pożądany sposób. Tutaj energią dostarczoną (mianownik) do agregatu jest energia chemiczna wynikająca ze spalenia w ciągu jednej godziny 2,5 litra paliwa. Energią użyteczną jest z kolei energia elektryczna produkowana przez ten agregat (to jest ta pożądana przez nas energia, którą "wyciągamy" z tego urządzenia) i w tym przypadku zgodnie z treścią jest to 2/3 * 5 kW * czas, w którym agregat pracował (np. godzina). No i podzielenie tych dwóch rzeczy przez siebie zgodnie z definicją sprawności daje poprawny wynik.

5.7: Tutaj trzeba tylko wykorzystać te liczby odpowiadające danym "etapom", które są podane. Mianowicie praca silnika benzynowego jest tylko częścią pracy całego agregatu - wiemy, że jego sprawność wynosi 32%, więc gdyby móc już w wyniku działania tylko tego silnika benzynowego wyciągać energię z agregatu (bez użycia prądnicy), to jego całkowita sprawność wynosiłaby 32%. Wiemy natomiast, że ta całkowita sprawność wynosi 16%, czyli jeszcze po drodze (na prądnicy) jest "gubiona" pewna część energii, tak, że z całego agregatu wyjmujemy tylko 16% zamiast tych 32%. 16% z 32% to 50%, więc tracimy po drodze (na prądnicy) jeszcze połowę tej energii, czyli sprawność prądnicy wynosi 50%.