ola 20 wyśw. 22-02-2026 10:26

Matura UJ fizyka 2025

W kartach wzorów wzór na sprawność silnika to Wcałkowita/ Qpobrane, mam pytanie dlaczego w rozwiązaniu za Wcalk podstawiamy pracę wykonaną przez gaz? Czy w tym przypadku one są sobie równe? I czy pracę całkowitą ogólnie liczy się też jako pole figury ograniczonej przemianami? 

Fizyka termodynamika Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 23-02-2026 14:41

Trzeba wiedzieć czym jest ta Wcałkowita, a raczej w jaki sposób ją policzyć. Bo to czy nazwiemy ją Wcałkowita, czy pracą wykonaną wypadkowo przez gaz to już mniej istotne. W każdym razie jest to praca, którą gdy cykl będzie przedstawiony w układzie p(V) zawsze będzie można obliczyć właśnie jako pole figury ograniczonej przemianami. A formalnie jest to zgodnie z tym co mówiliśmy sobie na zajęciach |Wgazu| - |Wnadgazem|, czyli jest to suma wartości bezwzględnych prac wykonanych przez gaz w tych przemianach, w których gaz w istocie wykonuje dodatnią pracę odjąć suma wartości bezwzględnych prac wykonanych nad gazem (przez siły zewnętrzne) w tych przemianach, w których to siły zewnętrzne wykonują dodatnią pracę. Więc w przypadku tego zadnaia byłoby to Wcałk = |Wbc| - |Wca|. A to, że autorzy nazwali to siebie pracą wykonaną przez gaz, no to na to już nic nie poradzimy ;) choć wg mnie takie nazewnictwo może być mylące, dlatego na zajęciach używałem jednak nazwy Wcałkowita, poza tym jest to spójne z tym co daje CKE w arkuszach, czy też w karcie wzorów.