Witam, zastanawiam sie dlaczego moje rozumowanie jest złe. (Wyszła mi odpowiedź C)
z równania clapeyrona wyznaczyłem że V=T/P
W przemianie 3-4 zwiększa sie ciśnienie przez co zwiększa się mianownik (w punkcie 4 objętość jest mniejsza niż w punkcie 3)
Delta V jest w przemianie (3-4) ujemna co oznacza że nad gazem została wykonana praca a nie gaz wykonał prace dlatego zaznaczyłem odpowiedź C.
Proszę o wyprowadzenie mnie z błedu z góry dziekuje za poświęcony czas :)
Twoje rozumowanie jest jak najbardziej poprawne - w istocie w przemianie 3-4 objętość gazu maleje, więc praca została wykonana nad gazem. Natomiast kwestią "problematyczną" w tym zadaniu jest odpowiednia interpretacja polecenia - autorzy pisząc, że gaz nie wykonuje pracy mieli tutaj na myśli to, że praca wykonana przez gaz (a zatem i nad gazem) w tej przemianie jest zerowa - a tak jest w przypadku przemiany 4-1 (bo jest to przemiana izochoryczna).
No bo faktycznie to, że w przemianie 3-4 objętość gazu maleje możnaby przedstawić tak, że w takiej przemianie gaz wykonał ujemną (ale jednak) pracę.
Natomiast na dzisiejszej maturze z pewnością polecenie byłoby doprecyzowane tak, że będzie dokładnie wiadomo o co autorom chodziło, więc raczej nie obawiałbym się takiej niejasności :)