dominika_b 18 wyśw. 10-03-2026 22:27

2016.10.4

Jak obliczyć to zadanie?

Fizyka Dodaj post do ulubionych Poproś o pomoc
s.gugula 11-03-2026 10:30

W głównej treści tego zadania podany jest wzór na moment dipolowy, jest to p = q*d. Trzeba zatem znaleźć q i d. Z uwagi na fakt, że zgodnie z treścią w wiązaniu atomu H i Cl tworzy się związana para elektronów, to rozkład ładunków w tym wiązaniu jest mniej więcej taki jak przedstawiłem to na rysunku poniżej - czyli od strony atomu Cl mamy o jeden elektron więcej niż w przypadku gdybyśmy mieli sam atom Cl (wypadkowy ładunek zatem po tej stronie jest równy -1 e), a od strony atomu H mamy jeden elektron mniej (tam łądunek wypadkowy jest zatem równe +1e). A zatem q = 1 e (jeden łądunek elementarny). Teraz kwestia tego jaka jest odległość d pomiędzy tymi ładunkami. Nie da się jej dokładnie określić, trzeba ją szacować (stąd również słowo "oszacuj" w treści) - godzimy się zatem na pewną niedokładność. I ta odległość powinna być nieco mniejsza niż odległość między jądrami, no ale jednak nie aż tak bardzo mała - CKE dopuszczało tu bardzo szerokie widełki, ja w tym rozwiązaniu przyjąłem, że jest ona równa ok. połowie odległości między jądrami. I stąd możemy już obliczyć iloczyn q*d.